Развој цивилизације и утицај на плодност


Неплодност изазивају загађење животне средине, тешки метали, инсектициди, пестициди, храна која садржи антибиотике, хормоне и тешке метале
Неплодност изазивају загађење животне средине, тешки метали, инсектициди, пестициди, храна која садржи антибиотике, хормоне и тешке метале

Један између осам и 12 мушкараца има проблем са плодношћу, што је чак осам до десет пута више него што је то било крајем осамдесетих година прошлог века. Тиме се „учешће“ мушкарца у брачној неплодности изједначило са женама (око 40 одсто), док проблем код оба партнера постоји у петини случајева.

Професор др Сава Мићић, уролог са Уролошке клинике у Београду и један од водећих стручњака у лечењу мушког стерилитета, истиче да је реч о проблему са којим се суочавају све развијене земље света, и да је савременом мушкарцу, иако има бољи стандард и боље живи, данас теже да се оствари као отац. Ипак, у највећем броју сучајева плодност није неповратно изгубљена.

* Шта је узрок толиког повећања броја неплодних мушкараца?

– Неплодност изазивају загађење животне средине, тешки метали, инсектициди, пестициди, храна која садржи антибиотике, хормоне и тешке метале. Разне боје и адитиви у храни који се годинама уносе у организам могу да оставе последице на рад мушких полних органа. Такође, једна петина мушкараца има такозване гениталне инфекције „без тегоба“, које могу да поремете квалитет сперме. Чест узрок стерилитета су и аномалије полних органа, које се на срећу лакше отклањају хируршким путем него што је то било пре, рецимо, три деценије.

* Како ови фактори доводе до стерилитета?

– Тестис од пубертета ради пуно, прави хормоне, ћелије, сперматозоиде, и подложан је спољашним факторима, топлоти и зрачењима. Утврђено је да одређене материје из пластике, попут фталата утичу на семену течност. С друге стране, пре неких тринаест година радили смо истраживање о присуству тешких метала у семеној течности код мушкараца у загађенијим градовима. Резултат је био изненађујући: није било велике разлике у квалитету семена код мушкараца из тада загађенијег Панчева или Бора, и код мушкараца из других градова у Војводини или Шумадији.

* Шта још негативно утиче на плодност мушкараца?

– Одређене професије су угроженије: пекари, радници у топланама и крај високих индустријских пећи, сви они који дуго седе као што су возачи, пилоти. Јапанци су пре неколико година урадили студију којом су показали да дуготрајно држање лаптопа на крилу изазива неплодност. Такође, зрачење мобилних телефона, ако се држе у предњем џепу панталона утичу на плодност. Грејање и топлота ремети нормални метаболизам тестиса тако што умањују њихову производњу и покретљивост.

* Колико се често мушкарци од лучују да провере своје способности за репродукцију?

– Многи су чули да њихови пријатељи, или рођаци имају проблем са плодношћу, па се неки након пет шест месеци заједничког живота одлучују да ураде спермограм како би утврдили да ли постоје евентуални проблеми који би их спречили да се остваре као родитељи. И обично је жена та која иницира одлазак партнера код уролога. Жене су биолошки јаче, оне хоће да реше одмах проблем и да сва испитивања ураде што пре. Пет до десет одсто парова одлучује се на овакав корак.

* Да ли то значи да немају храбрости да се обрате урологу, па чак и кад сумњају да постоји проблем?

– То је специфична психологија, јер неплодност „удара“ мушкарца тамо где је најрањивији, у његову способност да направи децу. Ипак, сада се то променило, учињен је велики корак у односу на пре двадесетак година када је одлазак урологу због таквих проблема био драматичан.

* Која испитивања се раде када се мушкарац обрати за помоћ у лечењу неплодности?

– Ради се комплетан преглед мокраћних и гениталних органа, затим спермограм, бактериолошки прегледи, ако је потребно и хормонска и генетска испитивања. Спермограм је први показатељ. После ове анализе знамо какве су могућности за оплодњу, која још испитивања треба обавити.

* Какве све могућности лечења постоје?

– Данас су могућности много веће него раније. Комбинованом терапијом витамина, карнитина, антиоксиданата, лекова који делују на процес производње сперматозоида, хируршким лечењем, и на крају коришћењем методе вантелесне оплодње битно су се повећале могућности да се плодност поправи и оствари очинство.

* Колико траје лечење?

– Ако су блажи облици оштећења плодности потребно је од три до шест месеци. У тежим случајевима, да би се поправио квалитет сперме, или ако се пацијент припрема за неку од вантелесних инсеминација, потребно је од неколико месеци до годину-две дана. Али већ након три до шест месеци лечења имамо слику како су тестиси, ћелије и хормони одговорили на терапију.

* Колика је успешност терапије?

– У блажим и средњим облицима стерилитета, када није много низак број сперматозоида, или кад није много уништена покретљивост, успех је од 60 до 80 одсто. Некад чак и у тежим случајевима постижемо бољи успех.

* Шта се сматра најтежим случајевима?

– Кад постоји мање од пет милиона сперматозоида у једном милилитру сперме, кад је покретљивост испод пет до десет процената, а треба да буде двадесет, тридесет или четрдесет процената. Затим када су облици сперматозоида лоши…

* Како се лече они мушкарци који немају уопште сперматозоида у семеној течности?

– Хируршким путем се може отклонити запушење семевода ако је то у питању. Други начин је да се из тестиса узме узорак, и са тиме се до 40 одсто случајева може остварити трудноћа.

* Каква је улога карнитина и ацетил-карнитина у лечењу неплодности?

– То су масне киселине, саставни делови ткива тестиса и они су битни за метаболизам. Додавањем ових материја у терапији поспешује се метаболизам и побољшава покретљивост и облик сперматозоида, а мање утиче на повећање њиховог броја.

* Да ли се смањењем лоших утицаја спољних фактора може поправити квалитет спермограма?

– Искључивањем лоших спољних фактора највише се утиче на повећање броја сперматозоида. Увођењем лекова који провоцирају нормални хормонски циклус тестиса, и хипофизе, производи се бољи одговор код мушкарца на производњу сперматозоида.

Сваки десети без деце
* Колико парова у Србији има проблем са неплодношћу?
– Раније је сваки петнаести пар имао проблем са зачећем а данас сваки десети пар не може да има децу. Подаци Европске асоцијације уролога показују да око 10 одсто парова у првој години покушаја не може да оствари жељену трудноћу.

Аутор: Маријана Васиљевић
Извор: новости.рс


Напиши коментар