Рат без победе


Према анкети, 40 процената Афганистанаца је убеђено да Запад жели да уништи ислам и да окупира њихову земљу
Према анкети, 40 процената Афганистанаца је убеђено да Запад жели да уништи ислам и да окупира њихову земљу

Уочи 10-годишњице која се навршила 11. септембра од два изузетно велика терористичка акта у Њу-Јорку и Вашингтону након којих је уследила војна операција САД у Авганистану, а затим и снага међународне коалиције – ISAF, шеф Пентагона Леон Панета (Leon Panetta) је дао интервју поводом постигнутих резултата. Цитирамо: „Ове године смо очекивали много веће нападе терориста него што су били. То је у многоме последица тога што смо смањили утицај талибана.“

Мора се рећи да је оцена помало оригинална. Ако се речи главног војног чиновника САД преведу на обичан језик, њихов смисао ће отприлике гласити: могло је бити и горе. Заиста: без обзира на свргавање режима талибана, чак и на ликвидацију – скоро 10 година после почетка војних дејстава – лидера Ал-Каиде Осаме Бин Ладена, до победе на Хиндукушу је далеко.

Да, „напада великих размера“ терориста, о чему је Панета говорио, ове године заиста није било. Међутим, по мишљењу низа стручњака ово није толико проузроковано слабљењем талибана колико променом тактике њихових дејстава. Управо – преласком на методе партизанског рата и спровођење ефикаснијих и ако се тако може рећи више „циљних“ терористичких актова.

Свега два дана после интервјуа с шефом Пентагона још један камиказа је активирао бомбу у камиону погинувши на улазу на територију војне базе НАТО у провинцији Вардак. По подацима локалних власти, три човека су погинула, а око 90 војника, од којих су 50 Американци је рањено. Како преноси немачки недељник “Die Zeit” одговорност за терористички акт су преузели талибани. На својој интернет-страници, пише издање, они су дали изјаву поводом 10-годишњице терористичких актова у САД. У њој је руководство талибана припретило Американцима „бесконачним ратом“ ако ови не престану да „проливају крв“ Авганистанаца у име својих „колонијалних циљева“.

Занимљива је чињеница да по резултатима једне од последњих анкета у Авганистану 92 процента анкетираних не зна ништа о терористичким актовима 11. септембра 2001. године, а 40 процената је убеђено да Запад жели да уништи ислам и да окупира њихову земљу.

Коментаришући данас закључке 10-годишње војне кампање САД и НАТО на Хиндукушу аналитичари све чешће говоре о „рату без победе“. Мишљење главног уредника часописа „Народна одбрана“ пуковника Игора Коротченка.

САД нису постигле циљеве које су себи поставиле окупирајући Авганистан. То што се САД нису бавиле стварањем цивилне инфраструктуре, већ су лавовски део средстава потрошиле на војне акције коалиције, сведочи о томе да је Бела кућа начинила низ стратешких пропуста у регулисању ситуације на Хиндукушу.

Вероватно нико не зна шта данас чинити с Авганистаном. Неоспорно је једно: ситуацију може да регулише само сам авганистански народ уз помоћ делотворних институција међународне заједнице, закључује Игор Коротченко.

Извор: Глас Русије


Напиши коментар