Са злочинцима у Европу

Од малена у усташкој униформи
Од малена у усташкој униформи

Пуштају зликовца Мирка Норца на слободу, запишавају српске цркве, језде Кроацијом са црним барјаком „За дом спремни“, јуре на нов Томпсонов усташки пир… Може им се. Откако им је Европска комисија дала зелено светло и обећала пријем у ЕУ у јулу 2013, Хрвати се баш труде да покажу како су строге европске услове „гледе“ поштовања људских (ваљда и српских) права испуњавали шаком стиснутом у шипак иза леђа.

А не прође ни дан да из „лијепе њихове“ не стигне понеки нов прилог тези да ће се тамо тешко икад отрести србомрзитељства и величања злочин(ац)а и усташтва. Нарочито откако је премијерка Јадранка Косор са книнске тврђаве ускликнула „славним“ домовинским генералима Анти Готовини и Хрвоју Маркачу. Баш је брига што је обојици Хаг узео меру и доказао кривицу за погром српских цивила у „Олуји“.

Будући градитељи "добросуседских" односа?
Будући градитељи "добросуседских" односа?

Ређају се тако инциденти, већи или мањи, гласнији или тиши, али нико не реагује. Ево, малочас ми пријатељ рече како су му родитељи ишли у родни Имотски и доживели што и прошле године.

Додуше, лани су им избушили гуме, а ове године „само“ изгребали кола шрафцигером. А они који су се овог лета одлучили за хрватско приморје као најснажнији утисак истицали су како су прошли без проблема. За сваки случај, сви су уредно уплаћивали полисе здравственог осигурања…

Неко ће можда рећи да претерујем, да има тамо и другачијих, лепших примера. Наравно да не желим да генерализујем. Има, видим, и оних који ових дана у Хрватској протестују против ослобађања Норца. Али њихов глас је тих, готово нечујан. Скоро као и глас званичног Београда, који би, ваљда, требало да штити Србе и српске жртве, ма где они били. Сваки пут и без резерве.

 

Аутор: Јовица Кртинић
Извор: Курир

Напиши коментар