Са пејапалом до 75 евра без царине

Низак лимит повољног царинског третмана робе била је једна од највећих препрека за функционисање сервиса као што је Пејпал
Низак лимит повољног царинског третмана робе била је једна од највећих препрека за функционисање сервиса као што је Пејпал

На наредној седници Владе Србије наћи ће се предлог да се не царини роба вредна до 75 евра која је наручена преко интернета. Поменути лимит тренутно је 25 евра за увоз и 45 евра за извоз робе.

Тиме ће бити уклоњена још једна препрека за функционисање сервиса Пејпал, најпознатијег посредника у плаћању преко интернета.

Како пише Прес, након седнице Владе одржаће се састанак интернет стручњака са државним секретаром у Министарству финансија Душаном Никезићем и министром Оливером Дулићем, који су у највећој мери допринели да Влада препозна проблеме са којима се срећу они који су трговали преко интернета.

„Очекујемо да ће лимити за повољни царински третман робе бити на нивоу предложеног. Чак иако буду нешто нижи, свакако ће бити довољно високи да електронска трговина може убудуће несметано да се одвија“, наводи извор тог листа.

Низак лимит повољног царинског третмана робе била је једна од највећих препрека за функционисање сервиса као што је Пејпал. Стручњаци оцењују да би након писма Народне банке Србије у коме се јасно дефинише закон о девизном пословању подизање царинског лимита представљало најзначајанији корак ка либерализацији електронске трговине и функционисању посредника у интернет плаћању као што је Пејпал.

Слободан Марковић из Центра за развој интернета објашњава да би овај пропис требало да се односи на сав увоз робе у поштанском саобраћају, односно да би под повећане лимите потпале све наруџбине које стижу поштом, а не само трговина путем интернета.

„Верујем да ће се износ повећати у оквирима лимита земаља у региону и Европској унији. Био бих срећан када би се тај износ приближио вредности робе за личне потребе која се не царини у путничком саобраћају, што је око 100 евра“, објашњава Марковић.

Напиши коментар