Турска прети замрзавањем односа са ЕУ због Кипра


Мапа Кипра на којој се види линија разграничења
Мапа Кипра на којој се види линија разграничења

Турске власти су данас запретиле да ће замрзнути односе са Европском унијом ако се не пронадје решење за Кипар и када та острвска држава преузме место председавајуће у јулу 2012. године.

„Ако преговори с Кипром не доведу до политичког решење и ако ЕУ преда председавајуће место јужном делу Кипра, криза ће онда у кризу у односима ЕУ и Турске. Ми ћемо замрзнути односе са ЕУ и то ће изазвати прекид наших односа са Унијом“, рекао је потпредседник турске владе Бешир Аталај.

Турска не признаје Кипар, односно његов јужни део који је међународно признат и чије становноштво чине кипарски Грци. Турска признаје северни део, који је не признаје свет, а у којем живе кипарски Турци.

Премијер Турске Редзеп Тајип Ердоган у неколико наврата је претио замзрзавањем односа са ЕУ због нерешеног кипарског питања.

„Ако се не додје до решења кипарског питања до краја године, Турска ће замрзнути своје односе са ЕУ док је Кипар председавајући ЕУ“, рекао је Ердоган у јулу.

Преговори о Кипру веома споро напредују од 2004. године, када су кипарски Грци одбили план УН о поновном уједињењу острва. Турци су 1974. године ушли у северни део Кипра.

Извор: Блиц


Напиши коментар