Хрватска: Српске оптужнице ништавне


"Френдица" Бориса Тадића показује колико су јој битни злочини Хрвата
"Френдица" Бориса Тадића показује колико су јој битни злочини Хрвата

Хрватска влада данас је усвојила предлог закона којим се све оптужнице и осуде које су донете у Србији против хрватских грађана проглашавају ништавним.

Премијерка Јадранка Косор је прецизирала да ће, усвајањем закона у Сабору, правно неважећи постати сви акти ЈНА, СФРЈ и Србије који се односе на рат 90-их година, а којима су оптужени или осуђени хрватски држављани.

Против предлога закона, чије је усвајање на данашњој седници владе образложено страхом од правне српске агресије, гласао је само вицепремијер Слободан Узелац.

Говорећи о српском Закону о организацији и недлежности државних органа у поступку за ратне злочине, Косорова је рекла да га не признаје јер „ни једна држава нема право да доноси законе или се на било који начин уплитати у питања која спадају у јурисдикцију друге државе“.

Косорова је оценила да је „Србија тим законом проширила своју јурисдикцију на кривична дела почињена на територију друге државе, што је супротно
принципу територијалности из међународног права, које је израз суверенитета државе“.

„Због тога Хрватска има легитимно право и дужност да заштити свој суверенитет и самосталност, и не дозволи мешање било које друге државе у хрватско правосуђе“, рекла је премијерка додајући да се „тим законом не доводи у питање извршавање обавеза Хрватске према Међународном кривичном суду.

„Указујемо да је то заиста хитно како би се заштитила уставна права и правни интереси хрватских држављана“, рекла је Косорова.

Пре десетак дана Србија је Хрватској доставила оптужнице за ратне злочине и геноцид над Србима на подручју Вуковара, на чијем списку је око 40 имена, међу којима су и тадашњи руководиоци кризних штабова у Славонији Владимир Шекс, Бранимир Главаш и Томислав Мерчеп.

Извор: Тањуг


Напиши коментар