40% европљана ментално оболело

Утврђено је да само трећина ментално оболелих прима терапију или потребне лекове
Утврђено је да само трећина ментално оболелих прима терапију или потребне лекове

Становници Европе су веома склони менталним и неуролошким болестима – 165 милиона њих, или 38 одсто популације, сваке године пати од неког од стотинак поремећаја, међу којима су најчешћи депресија, анксиозност, несаница или деменција, указује једно скорашње истраживање.

Овим трогодишњим међународним истраживањем, којим је руководио Ханс Улрих Витшен, директор Института за клиничку психологију и психотерапију Дрезденског универзитета, су били обухваћени становници 27 чланица ЕУ и градјани Швајцарске, Норвешке и Исланда, односно популација од 514 милиона, извештава Ројтерс.

Утврђено је да само трећина ментално оболелих прима терапију или потребне лекове, па се и због тога економско-социјални трошкови ових обољена мере стотинама милијарди евра, будући да оболели често постају неспособни за рад и да се породице распадају.

И када се прима терапија, то обично буде са неколико година закашњења, при чему се често не користе најпрепоручљивији лекови, истиче Витшен, додајући да и многе фармацеутске фирме нерадо улажу у истраживања о томе како мозак функционише и како ментални поремећаји утичу на понашање људи.

Последња претходна анализа менталних поремећаја у ЕУ је обављена 2005. године. Њоме је био обухваћен око 301 милион становника, при чему је утврђено да 27 одсто тадашње популације Уније пати од менталних болести.

Тада процењени трошкови неуролошких поремећаја у ЕУ су износили око 386 милиона евра годишње. Учесници најновијег исттраживања истичу да је од битне важности да се утврде начини ране идентификације потенцијалних пацијената с менталним поремећајима, како би лечење што раније почело и дало боље резултате, између осталог омогућавајући да се очува радна способност оболелих.

Извор: ТАЊУГ

Напиши коментар