АИ: Заслужује ли Хрватска улазак у ЕУ?

Пре неколико дана на тврђави у Книну, паљењем бакљи,  прослављен је рођендан злочинца Готовине, уз учешће представника локалне власти из редова ХДЗ-а
Пре неколико дана на тврђави у Книну, паљењем бакљи, прослављен је рођендан злочинца Готовине, уз учешће представника локалне власти из редова ХДЗ-а

Организација за људска права Амнести Интернешнал (АИ) оштро је критиковала хрватско руководство због односа према ратним злочинима и поставила питање да ли је Хрватска достојна чланства у Европској унији.

„Не само да је хрватска власт изневерила обећања да ће процесуирати осумњичене за ратне злочине, него је предложила закон да се пониште све оптужнице, укључујући оне које је подигло српско тужилаштво и бивша ЈНА“, рекао је Николас Бергер, директор канцеларије АИ при европским институцијама у Бриселу.

“Да ли је ЕУ уопште брига”, запитао се Бергер, подсећајући да је Европска унија обавезала Хрватску да процесуира ратне злочине, али да је у овогодишњем извештају о напретку Хрватске занемарила то питање.

Бергер је осудио вербалне нападе на Хашки трибунал које је недавно изрекла Јадранка Косор, а осврнуо се и на чињеницу да је од стотина сексуалних злочина и силовања током рата досад процесуирано само неколико.

Европска комисија је у свом годишњем извештају, навела да је Хрватска спремна да до 2013. године постане пуноправна чланица Европске уније.

Извор: Вести

Напиши коментар