Велт: Немци желе повратак марке

Клара Шуман у срцу 52% Немаца
Клара Шуман у срцу 52% Немаца

Нешто више од половине Немаца би желело да евро буде замењен немачком марком, објавио је дневник „Велт“, позивајући се на испитивање института „ТНС Емнид“.

За задржавање евра се изјаснило 48 одсто испитаника, док би већина желела враћање националне валуте. Прошле године је тај однос био обрнут.

На промену мишљења житеља Немачке у првом реду је утицала дужничка криза у зони евра, указао је „Велт“.

Највећу приврженост немачкој марки исказале су присталице либералне Слободне демократске партије (ФДП, 70 одсто), мањег коалиционог партнера у влади канцеларке Ангеле Меркел.

За њима су присталице главне опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) (53 одсто) и Левице (52 одсто).

За евро су се изјаснили приврженици Хришћанско-демократске уније (ЦДУ, 55 одсто), канцеларке Ангеле Меркел и „зелених“ (61 одсто).

Подељена су и мишљања Немаца у погледу сврсисходности чланства земље у еврозони – 46 одсто испитаника је одговорило да им лично то чланство користи, док 40 одсто сматра да пре постоје недостаци, него предности евроинтеграције.

Највећи скептицизам у погледу зоне евра показале су присталице ФДП (69 одсто је „против“) и СДП (46 одсто), док евроинтеграцију подржавају присталице ЦДУ (57 одсто), „левих“ (58 одсто) и „зелених“ (63 одсто).

Извор: Танјуг

Напиши коментар