Вехабије су претња Балкану

Појачана безбедост и хапшења вехабија
Појачана безбедост и хапшења вехабија

Нападач на амбасаду САД у Сарајеву, 23-годишњи Новопазарац Мевлид Јашаревић је припадник радикалног вехабијског покрета који, како тврде стручњаци, представља највећу претњу стабилности Балкана.

На опасност од тог покрета је још прошле године указао шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман, који је рекао да Ал Каида и друге исламистичке екстремне групе покушавају да успоставе базе на Балкану.

Познаваоци ислама тврде да на вехабије, које припадају радикалном исламском покрету, не треба гледати као на религијску, већ као на криминалну групу која злоупотребљава религију ради остваривања својих циљева.

Непосредно након изјаве Либермана, бечки дневник „Пресе“ објавио је да се упориште радикалног вехабизма преселило у Санџак, а акција „Светлост“ спроведена почетком прошле године у селу Горња Маоча, у БиХ, у када је ухапшено неколико особа, показала је да су радикални исламисти активни и у Босни и Херцеговини.

Горња Маоча је потпуно изоловано место у коме до тада нису важили закони БиХ, а деца су учила по наставном плану и програму Јордана.

Ова акција је спроводена на основу наредби Тужилаштва и Суда БиХ, ради откривања и кривичног процесуирања особа осумњичених за кривична дела угрожавање територијалне целине БиХ, напад на уставни поредак БиХ и изазивање националне, расне или верске мржње, раздора и нетрпељивости.

Село Горња Маоча налази се на граници између Тузланског кантона и дистрикта Брчко и то село је у потпуности насељено припадницима вехабијског покрета у БиХ.

Село је одавно под надзором домаћих и страних обавештајних агенција, због оперативних сазнања да се у њему спроводе активности које могу угрозити безбедност БиХ.

Мере, које је донео Суд БиХ после акције полиције прошле године у Горњој Маочи, укључују забрану напуштања места боравка, контактирање са осталим осумњиченима, или разговор о предмету било с ким изузев са адвокатима, међусобну комуникацију, као и забрану присуствовања јавним окупљањима.

Последња акција хапшења вехабија у Санџаку изведена је 2007. године у близини Новог Пазара када је ухапшена група од 14 припадника тог покрета и сви они су осуђени на вишегодишње казне затвора због подривања уставног поретка Србија.

Реис ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић је, поводом писања бечког дневника о пресељењу вехабијског центра из Беча у Санџак рекао тада да је уочиљиво присуство људи који ислам практикују другачије него што налажу правила Исламске заједнице.

Зилкић је то окарактерисао последицом нејединства у истој верској заједници и, како је рекао, превише толерантног односа према деловању појединих невладиних организација.

Вехабије се препознају по томе сто носе дуге браде, широке панталоне до чланака и не рукују се са женама.

Оснивач вехабизма је Мухамед бин Абдул Вехаб, који је живео у 18. веку и деловао на подручју Саудијске Арабије, Ирана, Ирака, Сирије и Индије.

Проповедао је радикално придржавање ислама. Аналитичари тврде да су управо чланови овог покрета објавили свети верски рат – џихад, с циљем да противнике силом натерају да се придруже вехабизму.

Суштина вехабизма се углавном састоји у „искорењивању свих новотарија које су се временом одомаћиле међу муслиманима“.

Вехабије су у Србији најбројније на подручју Новог Пазара и Прибоја, али их има и у Сјеници, јужном делу Косовске Митровице, а у Црној Гори у Рожају и Плаву.

Према оперативним подацима Војно-безбедносне агенције, објављиваним у медијма, на подручју рашко-полимске области и на северу Црне Горе делују „исламске екстремистичке организације Вехабија, Тарикат и Црвена ружа“.

Тачан број припадника тог покрета није познат. Они често праве проблеме у џамијама, ометају верске обреде и покушавају да наметну свој начин молитве.

Почетком новембра 2007. године у таквом инциденту у Араб џамији у центру Новог Пазара три особе су рањене, а почетком јуна исте године припадници вехабијског покрета прекинули су концерт београдске музичке групе „Балканика“.

Средином марта те године, полицијском акцијом је у селу Жабрен на планини Нинаји код Новог Пазара откривен терористички камп са већом количином оружја, санитетским материјалом и храном. Полиција је тада саопштила да је реч о терористичком кампу за обуку вехабија.

Према процени познаваоца прилика, њихов највећи џемат на Балкану се налази у Приштини и у њему је око 20.000 пунолетних Албанаца и сви они заједно представљају велику претњу не само за Србију, већ и за цео Балкан.

Извор: Тањуг

Напиши коментар