Војводина протерује САНУ


Због потеза владе Србије обе академију полажу право на легат  Владике Платона
Због потеза владе Србије обе академију полажу право на легат Владике Платона

Огранак Српске академије наука у Новом Саду могао би да буде избачен из зграде Платонеума. Академици и САНУ и ВАНУ копају по катастрима у нади да њима припада легат

Огранак Српске академије наука у Новом Саду можда неће бити угашен, како прижељкују политички представници аутономаша, али би могао да буде принудно исељен из зграде Платонеума у којој „станује“ од оснивања 1992. године.

Догоди ли се, биће то директна последица Закона о својини по којој би и легат Владике Платона Атанасковића из 1861. године требало да се „пише“ као имовина Војводине. Платонеум је на списак покрајинског иметка у последњем минуту прогурао председник ЛСВ Ненад Чанак.

Тај амандман, који садржи и право „на имовину ВАНУ“, Војвођанска академија наука схватила је као прилику да се врати у зграду у којој је била од оснивања 1979. до гашења 1992, када је интегрисана у Огранак САНУ. Здружено деловање академика трајало је само 11 година, јер је ВАНУ други живот удахнуо управо лидер ЛСВ, реоснивањем 2003.

Отварање питања власништва над легатом Владике Платона изненадило је академике на обе стране. И једни и други ових дана копају по катастрима и скупштинским одлукама у нади да баш њима припада право на Платонеум.

Академик Зоран Ковачевић, председник Огранка, каже да је то још један у низу притисака с крајњим циљем да се Огранак угаси или пресели у Београд.

Зграда Платонеума припада Републици Србији, укњижена је у Дирекцији за имовину, а 1993. године покрајински парламент ју је дао на коришћење Огранку

САНУ – подсећа академик Ковачевић у нади да актуелни сазив покрајинске Скупштине неће ту одлуку преиначити у корист ВАНУ. Тим пре што је покрајинска власт овог лета доделила ВАНУ репрезентативни простор у Дому учитеља, такође у центру Новог Сада.

Међутим, председник ВАНУ, академик Ендре Пап, прижељкује управо такав расплет:

– Чим се уђе у Платонеум, са леве стране још стоји плоча на којој пише да је ту основана ВАНУ. Ако нам се пружи прилика, вратићемо се у ту зграду или ћемо у њу уселити наше огранке које ћемо ускоро почети да оснивамо – најављује Пап.

ВЛАСТ ЋУТИ И ПЛАЋА

Војвођанска власт засада ћути о судбини платонеумског здања, али и даље финансира обе академије. Тако је Секретаријат за науку ове године за Огранак САНУ издвојио 2,6 милиона динара, а ВАНУ је добила 500.000 за трошкове становања на новој адреси. Секретаријат за науку финансирао је пројекте ВАНУ са два милиона динара, а Огранак САНУ добио је свега 200.000.

ДУПЛИ ПОСАО

У тренутку када САНУ припрема капитално дело прву српску енциклопедију, и ВАНУ ради на Енциклопедији Војводине. Из САНУ су узалуд апеловали да не ради „дупли посао“ јер ће Војводина,сасвим природно, бити заступљена и у Српској енциклопедији.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар