Грчка: Пас демонстрант


Пас Луканикос, боље брани своја права него радници у Србији
Пас Луканикос, боље брани своја права него радници у Србији

Међу демонстрантима у Атини који већ дуже време протестују на улицама главног града Грчке и сукобљавају се с полицијом, „најпознатији“ је пас Луканикос.

Луканикос или „Кобасица“ постао је славан захваљујући фотографијама објављеним на насловницама многих листова као и репортажама са уличних протеста у Атини.

Пас демонстрант, симпатични мешанац луталица, учествовао је у готово сваком протесту на централном атинском тргу Синтагма. Он обожава гужве и протесте, увек је у првим редовима и увек на страни демонстраната.

На протесту против владиних мера штедње у среду, Луканикос је био на свом старом месту, предводећи колону демонстраната и лајући на полицију.

Неки га, због риђе длаке, зову Канелос (Цимет). Атинске власти, међутим, у чијем је регистру од 2006. године заведен под бројем 1842, више воле назив Луканикос (Кобасица).

„То је умиљато куче, али је помало узавреле крви“, каже за Ројтерс Ана Макри, начелница градске службе за животиње луталице.

За разлику од паса луталица у другим метрополама, пси луталице у Атини, којих је око 2.000, чиповани су и носе огрлицу. Такодје их кастрирају и вакцинишу.

„У већини европских земаља тај проблем се решава успављивањем, али се грчка култура томе противи“, казала је Макри.

Извор: Тањуг


Напиши коментар