Да ли су Срби сахрањивани и у Поточарима?


Пошто је доказано да су у Поточарима сахрањивани и они који немају никакве везе са злочином у Сребреници и који су страдали или помрли много пре јула 1995. године, могуће је да су у Поточарима сахрањивани и Срби
Пошто је доказано да су у Поточарима сахрањивани и они који немају никакве везе са злочином у Сребреници и који су страдали или помрли много пре јула 1995. године, могуће је да су у Поточарима сахрањивани и Срби

Шеф Оперативног тима за тражење несталих Републике Српске Горан Крчмар изјавио је да постоје озбиљне сумње да су у Меморијалном центру у Поточарима сахрањивани Срби.

Крчмар истиче да после открића да су лешеви сарајевских Срба годинама после рата скривани у мртвачници болнице на Кошеву, одакле су тек 2003. године превезени и покопани на гробљу у Високом, нико не сме да тврди да одатле нису пребачени у Поточаре, пише „Прес РС“.

„РС одавно тврди да су на гробљу у Високом сахрањивани сарајевски Срби који се воде као нестали, што је на крају и потврђено. Пошто је доказано да су у Поточарима сахрањивани и они који немају никакве везе са злочином у Сребреници и који су страдали или помрли много пре јула 1995. године, могуће је да су у Поточарима сахрањивани и Срби“, сматра Крчмар.

Према његовим риечима, у БиХ је потребно успоставити централну евиденцију несталих, како би се дошло до прецизних података о свим жртвама, па и сребреничким.

„РС тражи 1.774 нестала и очекујемо од Федерације БиХ да прецизно каже колико несталих траже. У овом тренутку они баратају податком од осам до 13.000 несталих, што је недопустиво и опасно“, додао је Крчмар.

Он је нагласио да Институту за нестала лица БиХ не одговара истина и да због тога кочи процес тражења несталих Срба.

„Шеф Канцеларије Института у Бихаћу је Мујо Бегић, који је цели рат провео у касарни у том граду у којој је тек пре десетак дана откривена масовна гробница побијених Срба. Он се не може бранити да то није знао. Процес тражења несталих Срба се омета, за злочине над Србима нико не одговара и што је најгоре на крају се злочинци аболирају, као у случају Караја Камена бин Алија, познатијег као Абу Хамза“, закључио је Крчмар.

Извор: Прес РС


Напиши коментар