Емил Влајки: Борите се јуначки


Американци мисле да владају светом, да су нови господари света, и нема шансе да оставе Србе. Они хоће да униште и Србе и Србију
Американци мисле да владају светом, да су нови господари света, и нема шансе да оставе Србе. Они хоће да униште и Србе и Србију

Потпредседник Републике Српске из реда хрватског народа, Емил Влајки, посетио је прошле недеље Србе на северу КиМ. Он тврди да Срби на северу КиМ имају шансе за опстанак само ако упуте апел народу у Србији да им помогне и ако се они одазову том позиву у великом броју.

Како Срби могу да остваре своју самосталност на КиМ?

– Да би Срби заржали самосвојност и аутономију, морају да имају народ с друге стране административне линије. Не можете их сами остварити, то је била моја основна идеја. Кфор и Еулекс су бандити у служби западног империјализма. Морате се поуздати у властити народ. Морате га анимирати и са једне и са друге стране. Пазите, 200.000 људи је отишло са КиМ, зар не може 50.000 људи да се окупи и да мирно демонстрира, без силе, без оружја? Где су они који су се заклињали да је Косово Србија?

Где се завршава демонизација Срба и има ли краја империјализму?

– Нема. Американци мисле да владају светом, да су нови господари света, и нема шансе да оставе Србе. Они хоће да униште и Србе и Србију. Најважније за нови светски поредак је то да су у овом часу сви заједно, и ови који се баве културом и ови који се баве дипломатијом, и они који су сегмент политичке власти. Нема добрих и лоших. Постоји једна империјалистичка политика, која се спроводи од стране новог светског поретка, на челу са Сједињеним Америчким Државама, и они не мисле да одустану од ње. Баш њих брига ако падне крв, што ће овде бити побијено десетине или стотине људи, њих то не занима. Они то раде сваки дан у Ираку, у Авганистану, пре у Камбоџи, Вијетнаму. Побили су милионе људи, зашто не би и вас?

Шта је српски народ пропустио у „серији балканских ратова“?

– Српски народ није ништа пропустио. Над њим је извршен ментални геноцид, према томе, његова свест је на различите начине амортизована. Треба ту свест пробудити, не само код српског народа. Без српског народа не можете да решите било шта. Не можете. Они ће (међународне снаге) мало преговарати, па ће мало попустити, па ће на крају Албанци завладати целом територијом. Народ с оне стране административне линије мора да покаже своју солидарност према овима који су овде и који се боре јуначки, а својим понашањем задивљују читав свет. Ово је дивовска борба, борба Давида против Голијата.

Били сте са Србима на барикадама. Какве утиске носите?

– Ви сте сјајни и колико год су ваше барикаде беспомоћне, ваш дух и ваша воља да опстанете овде и да нико не влада над вама, то је нешто што импресионира, што би требало да задиви читав свет. Јако ми је чудно да читав свет гледа отимање једне територије и етноцид који се врши на овим просторима, а да не реагује на то, и да све представља као неку хуману акцију. То је тешка хипокризија, која се, нажалост, због опортунизма многих на овом подручјима, може спровести, али ви сте овде да то спречите.

Aутор: С. Симић
Извор: Правда


Напиши коментар