Заоштравање Кине и Америке


Прошлог четвртка кинески министар спољних послова је у име своје земље изразио наду да „амерички заступници неће нарушити америчко-кинеске везе
Прошлог четвртка кинески министар спољних послова је у име своје земље изразио наду да „амерички заступници неће нарушити америчко-кинеске везе

Кинези запретили САД трговинским обрачуном уколико изгласају закон о новим царинама на кинеску робу

Кина је јуче упозорила САД да ће, уколико Конгрес прихвати нацрт закона којим би се задао директан ударац кинеском извозу, ове две земље ступити у трговински рат!

Подсетимо, текст закона који су предложили амерички сенатори заправо је иницијатива да америчко министарство финансија оптужи Пекинг због манипулисања својом валутом и самим тим отвори врата захтеву америчких предузећа за додатно царињење кинеских производа.

„Потпуно је јасно да је прозивање Кине због манипулисања вредношћу јуана само јефтин изговор на који се позивају неки у Вашингтону како би објавили протекционистички рат“, саопштила је кинеска новинска агенција Синхуа.

Чајна дејли пише да је од 2005. године, кад је Кина почела реформу девизног режима, јуан ојачао за више од 20 одсто према долару, али амерички дефицит у трговини с Кином и даље расте.

Прошлог четвртка кинески министар спољних послова је у име своје земље изразио наду да „амерички заступници неће нарушити америчко-кинеске везе и да ће преиспитати своју одлуку о гласању о нацрту закона“.

Зашто су Американци љути

Сједињене Државе већ дуже време оптужују Кину да вештачким путем смањује вредност јуана у односу на долар, што кинеске производе чини много јефтинијим у односу на домаће производе у САД. Кинески суфицит у трговини са САД прошле године износио је 181 милијарду долара, око 25 одсто више него 2009. године.

Извор: Вести, Курир


Напиши коментар