Избеглице стопирају улазак Хрватске у ЕУ?


Хрватска  да што хитније отвори дијалог о повратку права избеглих
Хрватска да што хитније отвори дијалог о повратку права избеглих

Представници удружења избеглих Срба из Хрватске предали су данас у седишту делегације ЕУ у Србији писмо у којем траже да Европски парламент не омогући улазак Хрватске у Унију док не испуни обавезе према својим избеглим грађанима.

Председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта рекао је новинарима испред седишта ЕУ у Београду да ће замолити шефа Делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера да то писмо проследи Европском парламенту на 13 адреса.

„У отвореном писму апелујемо на Европски парламент да не одобри потписивање приступног уговора Хрватској са ЕУ све док Хрватска не прихвати да што хитније отвори дијалог о повратку права избеглих, док се у тој земљи не успостави исти стандард суђења ратних злочина и не реши питање несталих особа“, навео је Линта.

Тражимо да Хрватска испуни предузете обавезе из Анекса Г Бечког споразума о сукцесији и у потпуности почне да сарађује са Међународним судом у Хагу за ратне злочине у бившој Југославији, прецизирао је он.

Линта је казао и да ће Дежера замолити да подржи инцијативу коалиције избегличких удружења на предстојећој конференцији министара спољних послова Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине о потписивању заједничког докумената о афирмисању људских права прогнаних Срба.

Извор: Бета, Курир


Напиши коментар