Кина се решава обвезница САД


До продаје је дошло у тренутку када страна тражња за америчком финансијском имовином расте
До продаје је дошло у тренутку када страна тражња за америчком финансијском имовином расте

Кинеска валда се у августу ослободила дела обвезница америчког трезора вредних 36,5 милијарди долара, па сад има „само“ 1,137 хиљада милијарди долара.

Била је то, пише данас Чајна дејли, највећа продаја доларске имовине од стране Пекинга у овој години.

До продаје је дошло у тренутку када страна тражња за америчком финансијском имовином расте пошто те хартије у условима европске дужничке кризе инвеститори сматрају „сигурном луком у немирним временима“.

Аналитичари оцењују да августовска продаја америчког дуга показује да Кина усклађује инвестициони портфолио, након што је агенција Стандард и Пурс (Стандард & Поор’с) смањила амерички кредитни рејтинг.

„То је уобичајена операције кинеске владе и урађена је у условима нестабилности на тржишту након смањења америчког рејтинга“, појаснио је директор Кинеског истраживачког центра за банакарски сектор Гуо Тиањонг.

Сада Кина има у поседу америчке владине обвезнице у вредности 1,137 хиљада милијарди долара, тако да је и даље највећи власник америчког дуга у иностранству, показују нови подаци америчког министарства финансија.

Августовско смањење било је прво за пет месеци а у јулу је Кина купила америчке дужничке хартије за више од осам милијарди долара.

Неки аналитичари наводе да августовска продаја не значи нужно да Кина губи интересовање за долар. То, како кажу, пре указује да би Кина могла да усмери више новца у америчке корпорацијске обвезнице које носи стабилнији принос.

Поред тога, Пекинг је у септембру преговарао са Римом о евентуалној куповини италијанског дуга у условима кризе у Европи док је прошле недеље Кина први пут од октобра 2010. купила више јапанског дуга него што је продала.

И док је Кина у августу смањила вредност америчких обвезница у поседу, остали водећи страни инвеститори су знатно повећали своје власништво над америчким хартијама због кризе у Европи.

Тако је Велика Британија у августу повећала имовину у америчким обвезницама за 2,4 одсто у односу на јул, на 397,2 милијарде долара, а Јапан на 936,6 милијарди са јулских 914,8 милијарди.

Извор: Бета


Напиши коментар