Кина улази на велика врата у Србију


Кредит који ће Кинези дати за ТЕНТ могао би да буде прекретница у развоју енергетског сектора у Србији
Кредит који ће Кинези дати за ТЕНТ могао би да буде прекретница у развоју енергетског сектора у Србији

Кина ће Србији дати кредит од милијарду евра по изузетно повољним условима за термоелектрану „Никола Тесла“ (ТЕНТ) у Обреновцу. Компаније из те земље планирају да у поход на Европу великим делом крену из наше земље.

Нови кредит само је наставак сарадње Кине и Србије у енергетском сектору, с обзиром на то да је већ уговорена кредитна линија од око 750 милиона евра за обнову рудника у Костолцу, нови блок у истој ТЕ и изградњу луке на Дунаву преко које би се транспортовао угаљ.

То се поклопило са најавом велике инвестиције у Врању, где би једна од највећих кинеских приватних компанија требало да уложи 300 милиона евра у изградњу соларних постројења, чиме би југ Србије постао европски центар за развој соларне енергије.

Кредит који ће Кинези дати за ТЕНТ могао би да буде прекретница у развоју енергетског сектора у Србији.

„То је за нас веома значајно јер Србија до сада није успела да пронађе партнере за ТЕНТ, иако се причало да ће то бити немачка компанија РWЕ. Уколико Кинези сада уђу у ТЕНТ, уз инвестиције које имају у Костолцу, српски енергетски сектор постаће највећа кинеска инвестиција у овом делу Европе“, објашњава извор близак преговарачком тиму Србије и Кине.

Специјални саветник премијера Србије за енергетику и бивши министар енергетике Петар Шкундрић каже да сарадња са Кином тече планираном динамиком. Он објашњава да је сарадња везана, пре свега, за електроенергетски сектор, али и додаје да се током боравка у Пекингу сусрео са председником Синохема, са којим је разговарао о могућностима сарадње на појединим пројектима у нафтном сектору.

„Главни аранжман за који смо добили зелено светло јесте изградња новог блока термоелектране у Костолцу. У наредних месец дана очекујем потписивање уговора за прву фазу, чиме ће се створити предуслови и за реализацију друге фазе, укупне вредности милијарду долара“, наглашава Шкундрић и потврђује да постоје планови кинеских компанија да директно инвестирају и у друге електроенергетске пројекте.

Економски стручњаци истичу да су ова два пројекта, уз изградњу моста преко Дунава, почетак уласка Кине на велика врата у Србију. И не само то, већ и показатељ тога да се Кина, али и остале развијене азијске земље, од улагања у Африку, све више окрећу ка тржиштима југоисточне Европе.

Извор: Прес


Напиши коментар