Конузин: Русија за јачу сарадњу са Србијом


Конузин је истакао и да ће Јужни ток покренути додатне пројекте у енергетици у Србији
Конузин је истакао и да ће Јужни ток покренути додатне пројекте у енергетици у Србији

Русија је спремна да ојача економску сарадњу са Србијом јер је проценила да је Србија најважнија земља југоисточне Европе, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

Конузин је на Економском самиту Србије казао да руске фирме активно учествују у модернизацији и градњи инфраструктуре у Србији, а најважнији пројекат је гасовод Јужни ток. Конузин је оценио да ће градња Јужног тока дати снажан импулс српској привреди и додао да је тај пројекат битан не само за регион већ и за читаву Европу.

Русија и Србија заједно раде на реализацији пројекта Јужни ток, који ће бити по свим еколошким и европским стандардима и неће бити конкуренција другим гасоводима у Европи, као што је на пример Набуко, оценио је руски амбасадор.

Конузин је истакао и да ће Јужни ток покренути додатне пројекте у енергетици у Србији, као што је градња електрана на гас.

Руске компаније заједно са српским раде на завршавању реконструкције Хидроелектане „Ђердап један“, казао је он и додао да се и разматра учешће руских фирми реконструкцији Хидроелектране „Зворник“.

Према његовим речима, важни пројекти су и обнављање и изградња железнице у Србији, а најважнији ројекат биће градња београдског железничког чвора, градња другог колосека пруге Београд-Панчево и градње пруге Ваљево-Лозница.

У те пројекте биће уложен већи део руског кредита од 800 милиона долара за инфраструктуру у Србији, казао је Конузин истичући да није искључено да ће се руски стручњаци укључити и у реконструкцију пруге Београд-Бар.

Конузин је казао да је за инфраструктуру у Србији битан и речни саобраћај, посебно река Дунав и додао да ту предстоји рад на чишћењу и продубљивању речног корита и модернизацији лука.

Извор: Бета


Напиши коментар