ЛСВ иза кампање „Ја сам Војвођанин“


 Овај политички авантуризам може бити веома опасан уколико добије савезника са стране
Овај политички авантуризам може бити веома опасан уколико добије савезника са стране

Лига социјалдемократа Војводине стоји иза билборда којим се позивају грађани Србије да се на попису изјасне као Војвођани, тврди извор “Правде“ из врха Владе Србије.

– Странка Ненада Чанка одговорна је за билборде на којима пише: “Ја сам Војвођанин. То смо – што смо!“ То се никоме није свидело у Влади, јер је то још једна игра унутар владајуће коалицији која јој нарушава углед. Многи ће у овоме препознати спремност за одвајање Војводине од Србије – тврди наш извор.

Међутим, Александра Јерков, портпарол ЛСВ, тврди да та странка не стоји иза поменуте акције, те да не зна ко је њен иницијатор.

– Очигледно је да све што се дешава у вези идентитета и аутономије Војводине за собом повлачи одређени степен политизације из неких нејасних разлога – каже Александра Јерков.

Политички аналитичар Слободан Антонић каже да се овде ради о покушају појединих екстремистичких група да отворе тзв. војвођанско питање, с намером да се прави некакав војвођански идентитет који би био псеудонационални, односно несрпски па и антисрпски по моделу Мила Ђукановића и прављења црногорске нације.

– Поставља се питање да ли иза свега тога стоје неке озбиљне снаге или не, и да ли постоји нека реална шанса да се нешто од тога реализује. Ствар је у томе да, без обзира на то што су у питању маргиналне групације, не треба заборавити да су овде велике силе, када су имале интерес, помагале такве мале групације све док оне нису израсле. У том смислу је то нешто што може бити опасно и забрињавајуће – истиче Антонић.

Он каже да је ово још једна кључаоница кроз коју се може ући у саму срж српске државе и „покушати да се она поцепа и раздвоји“.

– Овај политички авантуризам може бити веома опасан уколико добије савезника са стране, а ту пре свега мислим на Вашингтон и Брисел – тврди Антонић.

Према речима аналитичара Дејана Вука Станковића, то војвођанско питање увек је отворено када је реч о ЛСВ-у, па билборди представљају само једну од успутних станица у сталном отварању тог питања и покушај да се капитализује кампања коју та странка перманентно води.

– Све политичке идентификације производ су нашег личног избора. С друге стране, позив на то како би требало да се изјасните представља део политичке кампање и убеђивања људи да прихвате ту аутономашку политичку позицију. Ништа више ни мање од тога – казао је Станковић.

Друга је ствар колико то има тежине у самом изјашњавању грађана Војводине, напомиње Станковић, и додаје да ћемо то видети када се заврши попис.

– Такође, остаје да се види колико ће ЛСВ успети да то политички капитализује, колика ће бити њена снага на наредним покрајинским или републичким изборима – рекао је Станковић.

Извор: Правда


Напиши коментар