Мађарски вето Србији због реституције


Траже повратак имовине, а фашисте ослобађају пред судом
Траже повратак имовине, а фашисте ослобађају пред судом

Министар иностраних послова Мађарске Јанош Мартоњи запретио да ће та земља ставити вето на кандидатуру Србије у СЕ, ако Србија не измени закон о реституцији.

Он је упозорио српске власти да ће доћи до „озбиљних проблема“ уколико у Србији остане на снази у непромењеном облику Закон о враћању имовине и надокнади.

Он је објаснио да мађарска влада сматра да је поменути закон морално, правно и политички неприхватљив, дискриминише мађарску заједницу у Војводину.

„Уколико Србија до децембра не реши то питање настаће озбиљни проблеми“, додао је Мартоњи.

„Реч је о озбиљном проблему, а уколико се он не реши већ сам указао на могући исход“, поновио је Мартоњи одговарајући на питање да ли ће Мађарска ставити вето на наставак европског пута Србије.

Подсетимо, овакав став о закону о реституцији Мађарска има од раније и већ је неколико пута послат сигнал властима у Србији да би требало да измене одређене одредбе спорног закона, јер ће у противном Мађарска реаговати код европских институција.

Министарство иностраних послова Мађарске је у среду увече, поводом препоруке ЕК, издало саопштење у којем се поздравља та одлука, али и наводи да се од Србије очекује да до децембра промени спорне одредбе Закона о реституцији.

Извор: Тањуг


Напиши коментар