Не желимо да будемо најамни словенски новинари


Новинари из Српске изразили су бојазан да је будућност њихове професије најамни статус, који би лако могао да буде уперен против интереса Српске и српског народа, ако њихове медије купе западне компаније
Новинари из Српске изразили су бојазан да је будућност њихове професије најамни статус, који би лако могао да буде уперен против интереса Српске и српског народа, ако њихове медије купе западне компаније

Новинари из Републике Српске боје се да је будућност њихове професије најамни статус, који би лако могао да буде уперен против интереса Српске и српског народа, ако њихове медије купе западне компаније. Председник Додик обећао да ће позвати руске компаније да улажу у медије у Српској

Република Српска мора да пронађе одговор на питање будућности својих медија. То би могао да буде резиме округлог стола „Перспективе сарадње словенских новинара, медија и новинарских организација“, који је поводом стоте годишњице од одржавања Великог свесловенског новинарског конгреса у Београду уприличен 29. и 30. септембра у Бањи Врућица у Републици Српској.

Округли сто заједно су организовала удружења новинара Србије и Српске, а поред српских били су присутни и руски новинари. Скуп је одржаван на истом месту и у исто време када и састанак Већа за штампу Босне и Херцеговине, па је долазак председника Републике Српске Милорада Додика на скуп новинара из Србије и Српске био додатно запажен.

Новинари из Српске изразили су бојазан да је будућност њихове професије најамни статус, који би лако могао да буде уперен против интереса Српске и српског народа, ако њихове медије купе западне компаније. Због тога је председник Додик обећао да ће приватним каналима позвати руске привреднике да инвестирају у медије Српске.

Говорећи на скупу у Бањи Врућица, председник Додик је рекао да новинари из Српске не извештавају о Федерацији БиХ на исти начин, као што бошњачки новинари говоре о Српској и да су новинарске слободе у Српској знатно веће него у босанском комшилуку.

Страховања новинара из српских медија су оправдана. Мале радио станице, које уживају статус локалних јавних емитера, могле би међу првима да се нађу на приватизационом удару западних компанија, заједно са телевизијама које су већ у приватном власништву локалних бизнисмена.

Нови власници из западних земаља наметнули би савременије уређивачке концепте, али би садржај програма био усмерен против интереса Српске. Уз то, новинари из Српске као индикативну помињу чињеницу да су водећи амерички, британски, турски и арапски медији одавно укорењени у Сарајеву.

Скуп у Врућици показао је и да су питања модернизације и професионализације медија значајне додирне тачке, на којима би словенски новинари из православних земаља требало заједнички да раде.

За крај, једна лепа вест. На овом скупу као један од закључака усвојен је предлог да сви појединачни чланови Удружења новинара републике Српске, учлањењем у ову организацију, аутоматски постану придружени чланови Удружења новинара Србије, са истим правима као њихове колеге из Србије. То стога, што су Србија и Српска по свему јединствен медијски и културни простор.

Председник Удружења новинара Републике Српске, Драган Јеринић, изјавио је том приликом да не види ни једну препреку да чланови УНС-а не уживају иста права у Републици Српској баш као и у Србији.

Извор: serbian.ruvr.ru


Напиши коментар