Политичари БиХ штите борце џихада


Босна и Херцеговина није учинила ништа на решавању проблема екстремистичких исламских покрета
Босна и Херцеговина није учинила ништа на решавању проблема екстремистичких исламских покрета

Босна и Херцеговина није учинила ништа на решавању проблема екстремистичких исламских покрета који постају претња и европској безбедности.

Ово је изјавила за “Вести“ председавајућа Комисије за одбрану и безбедност Парламента БиХ Душанка Мајкић поводом информација које су се појавиле у “Штутгартским новинама“, а у којима се тврди да “екстремна исламистичка организација под називом „Позив у рај“ (селафијски покрет), врбује испред џамија у БиХ заинтересовану омладину на тродневну обуку у Рену у покрајини Хесен“.

У тексту под насловом “Алахови ратници на рајском путу“, “Штутгартске новине“ објавиле су да је обука требало да буде одржана од 14. до 16. октобра у омладинском одмаралишту Обербернхардс. Најављени предавачи су позната имена салафистичке сцене у Европи: Мохамед Ас-Синкити, Абу Анас, Неил Бин Радхан и Абу Џибрил. Иако је ово био аларам за немачке безбедносне службе, оне у БиХ су о читавом случају биле неинформисане када смо их контактирали у петак.

Министар безбедности Садик Ахметовић рекао нам је тада да није обавештен о случају о коме су писале немачке новине, али да Министарство безбедности прати сва сумњива лица и има добру сарадњу са немачким службама.

– Размењујемо информације са немачким службама, обавештавамо их о намерама преласка границе и заједно вршимо надзор над сумњивим особама – рекао нам је Ахметовић.
Када је већ сазнао од нас да Немци прате активности босанске екстремне организације “Пут у рај“, министар је у централном “Дневнику“ Радио-телевизије Републике Српске био нешто обавештенији, па је изјавио да “има информацију да ће скуп у Немачкој бити отказан“.

Босна црна мрља Европе

Борислав Бојић, члан Комисије за одбрану и безбедност парламента БиХ, подсећа на признања америчких обавештајаца који су током рата били у БиХ, да Америка не сме дозволити стварање чисто исламске државе која би била база за исламски тероризам.
– Екстремни исламски покрети, нажалост, у БиХ имају своје политичке покровитеље и, бојим се, да нам се може десити да постанемо црна мрља Европе управо због оваквих ствари као што је ово дешавање у Немачкој – каже Бојић.

Упориште у џамији Краљ Фахд

Екстремна организација “Пут у рај“, према нашим сазнањима“, своје упориште има у сарајевској џамији Краљ Фахд и Маочи. Прошле године су у градовима у Федерацији организовали трибуне под називом “Мој пут у ислам“. Једна од тих трибина била је у Маглају, где су припадници ове организације покушали православног и католичког вероучитеља присилити да пређу и ислам.

Организација “Пут у рај“, као што су „Вести“ објавиле, регострована је као Удружење грађана и седиште јој је у Тузли. Своје активности уопште не скрива, мада оне очигледно нису предмет пажње Министарства безбедности, па тако чак има и своју веб страницу (www.путурај.цом ) на којој се још увек налази позив за семинар у Немачкој.

Председавајућа Комисије за одбрану и безбедност парламента БиХ Душанка Мајкић истиче да су екстремне исламистичке организације један од највећих безбедносних проблема БиХ који своје краке шири и на Европу.

– Министарство безбедности које би требао да се бави тиме никада није озбиљно одговорило чак ни на један терористички акт у БиХ, а камоли онај у свету који води корене одавде. Немогуће је да земља која има оваквог министра безбедности (Садик Ахметовић), који представља подршку селафијама и вехабијама, а који треба да одлучује о борби против тероризма, води успешну борбу са претњама и изазовима не само по безбедност БиХ, већ ево и Европе – категорична је Мајкићева у изјави за “Вести“.

Она тврди да је “Ахметовић прва сметња да се ствари почну решавати“ и подсећа да су безбедносне службе затајиле и у случају Маоче и напада терориста на полицијску станицу у Бугојну.

Бањалука 04.10.2011. – записи на арпаском, униформе и терористичка упуства крај пута

Радници ангажовани на изградњи аутопута Бањалука – Градишка пронашли су у жбуњу поред пута неколико торби у којима су била лична документа и материјали на арапском језику, .два Курана и маскирна униформа, беретка, те мушка и женска гардероба.

Торбе су случајно открила двојица грађевинаца у Романовцима код Лакташа, а полиција РС је одмах започела истрагу. Истражиоци, причају радници, претражују терен у потрази за новим доказима.

Радник који је са колегом пронашао торбе испричао је „Гласу Српске“ да му је било чудно чим је видио шта се у њима налази.

– У торбама је било неколико сложених нових белих зарова са златним везом, женска муслиманска ношња, димије и новчаник. Чим сам отворио новчаник и видео исказнице, књижице и лична документа на арапском, затворио сам га. Касније је дошла полиција и све то преузела – каже радник који је инсистирао на анонимности.

Додаје да је у торбама било много одеће и поприличан број фотографија на којима се виде људи одевени типично за исламски свет.

– Колико сам на брзину могао да видим, лична документа била су слична нашим новим личним картама, само мало ужа. Све је било на арапском језику па нисам могао да растумачим о чему је реч. Полиција је поново дошла и цели дан су претраживали терен и фотографисали – казао је радник.

Шеф градилишта Данко Васић казао је да су торбе са сумњивим садржајем пронађене на делу пута изнад Романоваца и да је мештанин који станује у близини одмах позвао полицију када му је радник испричао шта је пронашао.

– Рекао сам им да то не дирају, и да сачекају полицију која је узела изјаву од радника. Колико знам у торбама су били записи на арапском језику, мобилни телефон са домаћим картицама и необичне семенке – каже Васић.

У Центру јавне безбедности Бањалука потврдили „Гласу Српске“ да је приликом радова на аутопуту Бањалука – Градишка пронађена одређена документација на арапском језику. У полицији нису могли рећи о каквој је документацији реч, наводећи да ће то бити познато после вештачења.

Према незваничним информацијама, у неким од откривених материјала су и упутства за терористе, али у полицији то нису могли да потврде.

Извор: Вести, Курир


Напиши коментар