Протерати политичаре са ТВ екрана


грађани Србије волели више образовних и документарних програма
грађани Србије волели више образовних и документарних програма

Према најновијим истраживањима грађана сматра 61 требало би да буде мање активности политичара у програмима телевизија.

63 одсто мисли да је потребно више позитивних примера из друштва.

Да су домаћи медији манипулативни и нереални мисли чак више од три четвртине испитаника, а исто толико одговорило је да на вестима има превише негативних вести, показују резултати истраживања „Стари и нови медији и медијска зависност публике“.

Истраживање, које је спровео Центар за дигиталне медије „Позитив“ на узорку од 2.208 испитаника, показује да две трећине грађана сматра да у медијима треба да буде више образовног програма, сваки трећи да недостаје документарних емисија, док 25 одсто мисли да публици треба обогатити понуду информативног програма.

Председник УО овог центра Љубиша Бојић каже за Данас да смо соучени „са емотивном празнином и конструисаном објективношћу у медијима, иако би грађани Србије волели више образовних и документарних програма, као и информативних емисија у којима се даје предност топлим људским причама и примерима из друштва који инспиришу“.

„Претпостављам да ће и наредна истраживања показати да грађани не желе да гледају и слушају забаву, али да нису у могућности да се одупру, као алкохоличари који не могу да престану са конзумацијом алкохола који им неко потура под нос, иако знају да тај порок није добар за њих“, објашњава Бојић.

Резултати истраживања указују да око 64 одсто испитаника каже да користи медије у већој мери него пре десет година, као и да проценат медијске зависности публике у Србији за ову годину износи скоро 68 одсто.

Сваки четврти испитаник сматра да претерује у коришћењу медија, трећина њих медије користи да би заборавила на проблеме, док 45 одсто каже да осећа често да их вести о криминалу, непогодама и епидемијама плаше или негативно утичу на расположење.

Према овим подацима, са нивоом медијске зависности расте број људи који медије користи у сврху забаве, али и да је степен зависности од нових медија, односно од интернета, већи него од старих медија. Међу медијским зависницима, показује истраживање, у већем проценту се налазе млађе особе, незапослени, али и они који сматрају да је потребно више извештаја о политичарима на ТВ-у и оних који оцењују да се у медијима реално приказује женска лепота.

Како још показују резултати, више од 35 одсто медијских зависника медији чине срећним особама, док свега 16,5 одсто њих се осећа несрећним због медија. Највећи проценат оних који се осећају срећнима због неког медија су они које их таквима чини радио, док се највише медијских зависника осећа несрећним због штампаних медија.

Извор: Данас


Напиши коментар