Путин: Амерички долар је паразит


Путин: криза у Европи има политички, а не економски карактер и нагласио да земље БРИКС не могу да одиграју улогу спасиоца Европе
Путин: криза у Европи има политички, а не економски карактер и нагласио да земље БРИКС не могу да одиграју улогу спасиоца Европе

Руски премијер Владимир Путин критиковао је Сједињене Америчке Државе током посете Кини и доминацију америчког долара назвао паразитском.

„САД нису паразит за светску економију, али је монопол америчког долара паразит“, рекао је Путин.

Он наглашава да је „то лоше за светску економију, али и за САД јер слаби њихову финансијску дисциплину. Они сада само штампају новац. А нама су својевремено саветовали да се тако не понашамо“.

Путин је додао да је реч о конструктивној критици у потрази за путем за излазак из светске економске кризе. Он је, такође, навео да „криза у Европи има политички, а не економски карактер“ и нагласио да земље БРИКС не могу да одиграју улогу спасиоца Европе.

Руски премијер се, иначе, састао са кинеским председником Ху Ђинтаом, другог дана Путинове посете уочи које су две земље потписале уговоре вредне седам милијарди долара „у области трансфера технологија, истраживања и развоја рударских ресурса“.

Кина је постала и највећи трговински партнер Русије. Кина и Русија, чија ће трговинска размена ове године достићи између 70 и 80 милијарди долара, имају амбицију да ту размену повећају на 100 милијарди до 2015. и до 200 милијарди до 2020, казао је Путин.

Потписивање споразума о сарадњи показује да је Путинова посета омогућила „унапређење односа стратешког партнерства“ између две земље, изјавио је Ху. Русија и Кина су „близу последње етапе рада на испорукама гаса на кинеско тржиште“, казао је Путин.

Русија је први светски произвођач енергената, а Кина њихов највећи потрошач. „Планирамо отварање нових енергетских путева“, казао је Путин и најавио развијање „блиске сарадње у области нуклеарне енергије засноване на новим светским технологијама, имајући у виду све ризике који су близу ништавних“.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар