Сезона сечења врпци


Неколико месеци пред изборе “отварања” постају учестала, готово свакодневна, а политичари се са шлемовима на главама, окружени свитом сарадника и симпатизера шепуре пред телевизијским камерама
Неколико месеци пред изборе “отварања” постају учестала, готово свакодневна, а политичари се са шлемовима на главама, окружени свитом сарадника и симпатизера шепуре пред телевизијским камерама

Отварање мостова и фабрика, путева и деоница путева, сајмова и изложби, парада и вашара, вртића и школа, трафо-станица део су широког асортимана “отварања” које политичарима традиционално служи у сврху политичке кампање. Врпца се, веровали или не, може пресећи и да би се означио почетак радова иако се неретко догоди да реализација истог пројекта касни више година.

Неколико месеци пред изборе “отварања” постају учестала, готово свакодневна, а политичари се са шлемовима на главама, окружени свитом сарадника и симпатизера шепуре пред телевизијским камерама и објективима фоторепортера. Апсолутни рекордер када је реч о “отварању” је Бојан Пајтић, председник Извршног већа Војводине.

Стручњак за односе с јавношћу и директор ПР агенције „Прагма“ Цвијетин Миливојевић каже за „Блиц“ да искуство вишестраначја у Србији показује да иако већина грађана не верује у манифестације чији су главни актери политичари, већина их с радошћу дочекује, као и да све кампање од 1991. до данас изгледају пресликано.

– Председник државе отвара аеродром који ће тек на пролеће стварно бити отворен, отвара мост у Бешкој преко којег ће саобраћај кренути такође на пролеће. Слика се на мосту преко Аде а да се отварање стварно није догодило – каже Миливојевић.

Он додаје и да зато не чуди што пример председника странке следи и премијер Војводине. Он наводи лош пример аутопута Београд-Суботица који је у разним фазама свог настанка отваран, како каже, 50 пута, а да ни дан-данас није у потпуности и на прави начин завршен.

Миливојевић подсећа на пример Млађана Динкића који, иако без функције, редовно присуствује разним манифестацијама.

– Динкић је данас посланик који полаже камен темељац, отвара фабрике и радна места посебно када је реч о страним инвестицијама. Разумео бих да то ради премијер, али ако то чини један посланик, остаје нејасно зашто се слично не би понашало још 249 посланика колико их има – наводи он и истиче да је природно да капиталне пројекте који су завршени, попут мостова или аеродрома, отварају високи државни званичници, док врпце на трафо-станицама, деоницама путева или игралиштима треба да пресецају локални функционери.

Миљенко Дерета из Грађанске иницијативе каже да су „отварања“ или „пуштања у рад“ интересантан начин да јавност има увид у то шта све држава финансира.
– Оно где политичара нема су „затварања радних места“. Да се сликају у тим приликама било би их много више у медијима – тврди он.

Дерета указује на то да овакве кампање превише подсећају на оне из 50-их или 60-их година прошлог века када је радни народ на тај начин прослављао своје успехе.

Рекордери у отварањима


– Б о р и с Т а д и ћ – Између осталог, отворио је фабрику „Фиорано“ италијанске Калцедоније у Сомбору, индустријску зону Југоисток Ечка у Зрењанину, виртуелни музеј Зорана Ђинђића, изложбу слика Оље Ивањицки у Културном центру Србије у Паризу, реновирану Кулу Небојша, Други међународни сајам произвођача ауто-делова југоисточне Европе у Крагујевцу…

– Б о ј а н П а ј т и ћ – Међу отвореним објектима су погон за производњу и прераду козјег млека у Инђији, пут Мужља – Лукино Село, блок Ц Студентског дома у Новом Саду, фабрику “Голден Гарден” у Горњем Таванкуту, изложбу радова сеоских жена у Војводини, погон за производњу сточне хране у Иригу, мост преко Великог бачког канала и таблу са својим именом, реконструисани пут Ковин – Скореновац – Банатски Брестовац, хотел за ловце “Хантинг лоџ” у Турији, спомен-дом и етно-кућу у Војловици код Панчева, радове на изградњи канализације у Старчеву, Четврти међународни фестивал “Тамбурица фест 2011”, део Булевара Константина Великог у Сремској Митовици (1,2 км), нове просторије камерне сцене “Мирослав Антић” у Сенти…

– И в и ц а Д а ч и ћ – 12 пресецања врпци, међу њима Смотра народног стваралаштва “Хомољски мотиви” и обновљена Клиника за урологију КБЦ “Драгиша Мишовић”.

– Д р а г а н Ш у т а н о в а ц – Пет пресецања, међу њима изложба Саве Шумановића и изложба “Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије” у Новом Саду.
Оливер Дулић – 13 пресецање врпци, међу њима и отварање Фолклорне сале КУД “Младост” у Суботици.

– М л а ђ а н Д и н к и ћ – Девет отварања, међу њима и Четврти сајам шљива у Осечини и отварање дестилерије ракије у Косјерићу.

– М и р к о Ц в е т к о в и ћ – Девет отварања, међу којима и отварање царинарнице у Ужицу.

– Д р а г а н Ђ и л а с – 15 отварања, међу којима и трафо-станица на Алтини, тениски турнир Србија Опен, изложба „Мој сточић”, реконструисани вождовачки парк…

– М и л у т и н М р к о н ј и ћ – Девет отварања, а међу њима 48. међународни салон привредних возила БЕОТРУЦК, радови на аутопуту Београд – јужни Јадран, на деоници од Уба до Лајковца, и Сабор трубача у Гучи.

Аутор: Ивана Мастиловић Јаснић
Извор: Блиц


Напиши коментар