Србија: Петина радника ради на црно


Запослени на црно, примају 60 до 65 одсто нето зараде запослених на истим пословима, а међу њима је највише младих и необразованих
Запослени на црно, примају 60 до 65 одсто нето зараде запослених на истим пословима, а међу њима је највише младих и необразованих

У Србији на црно ради једна петина од укупног броја радника, изјавила је помоћница српског министра за рад Радмила Букумирић-Катић.

На скупу о томе како смањити неформалну економију, она је рекла да статистика показује да је у 2011. мање запослених на црно, него у 2002. и 2007. години, јер се, како је навела, послодавци прво ослобађају радника који раде у сивој зони.

Букумирић-Катић је прецизирала да анкета о радној снази показује да је у овој години 19,9 одсто радника ради на црно, да је у 2002. њихово учесчхе било 27,6 одсто, а у 2007. години скоро 35 одсто.

Запослени на црно, према њеним речима, примају 60 до 65 одсто нето зараде запослених на истим пословима, а међу њима је највише младих и необразованих.
Букумирић-Катић истакла да је једно од решења које би довело до смањења рада на црно увођење флексибилних облика рада, али се, како је додала, томе супротстављају синдикати.

Флексибилни облици рада, према њеним речима, подразумевају формирање агенција, које би запошљавале раднике и изнајмљивале их послодавцима према потреби.
Представници послодаваца и синдиката, који су учествовали на скупу, сложили су се да је за постојање сиве економије најодговорнија држава, која, како су истакли, толерише и подстиче сиву економију.

Држава Србија је изузетно скупа и сваке године послодавцима уводи нове намете и тако их тера у сиву економију, оценио је председник Уније послодаваца Србије (УПС) Небојша Атанацковић. Он је навео да на раст сиве економије, поред „парафискалних оптерећења“, утичу и неефикасне инспекцијске службе, које контролишу само послодавце који раде по закону.

Председник Скупштине Заједнице предузетника Србије Мирослав Миладиновић је навео да су у 2010. инспекције контролисале само 1.617 послодаваца који запосљавају 35.400 радника и и „откриле 36 радника који раде на црно“.

Он је рекао и да су послодавци због великих оптерећења на зараде сами загарантовану цену рада спустили са 17.000 динара на 10.000 динара.
Председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранка Савић је изјавила је да ће та синдикална организација за седам дана објавити предлог за сузбијање сиве економије, који би обавезивао послодавца да приликом запошљаваја закључује уговор са синдикатом.
Директорка у фондацији Центар за демократију Ксенија Петровар оценила је да нелегална економија у Србији има „системска обележја“ и да је сада у „стадијуму метастазе“.
„Србија нема никаву будућност са оваквим обимом сиве економије“, рекла је представница тог центра, који је био суорганизатор дебате о томе како смањити неформалну економију и рад на црно.

Према подацима који су изнети на том скупу, буџет Србије годишње због сиве економије изгуби око 1,5 милијарди евра.

Извор: Бета


Напиши коментар