Стрмоглаво пада подршка ЕУ


Приближавамо се тачки када ћемо имати исти број грађана који подржавају улазак у ЕУ и оних који се томе противе
Приближавамо се тачки када ћемо имати исти број грађана који подржавају улазак у ЕУ и оних који се томе противе

Расположење међу грађанима Србије за улазак у Европску унију пало испод 50 одсто. За Унију 46 одсто грађана, 37 против. Неки потези Европе обесхрабрили становнике наше земље.

Подршка грађана за улазак у ЕУ стрмоглаво је пала од избијања кризе на северу Косова и достигла је најнижи ниво од демократских промена. Последња истраживања, рађена почетком септембра, показују да сада само 46 одсто испитаника подржава европски пут. У јуну, када је Канцеларија за европске интеграција урадила претходну анкету, тај број је износио 53 одсто.

Вицепремијер Владе задужен за европске интеграције Божидар Ђелић каже за ”Новости” да је подршка значајно опала током лета и да је за очекивати да се пад настави:

– Приближавамо се тачки када ћемо имати исти број грађана који подржавају улазак у ЕУ и оних који се томе противе. Посебно упада у очи да је сада више од две трећине поборника напредњака, радикала и Д С С против чланства.

Тренутни проценат грађана који сматрају да нам није потребна чланска карта за Брисел је 37 одсто. Српски званичници надају се да ће се због овог и у Бриселу упалити аларм, јер није добро ни за нас ни за Европу да се поништи сав напредак који је постигнут у претходној деценији.

– Европа, серијом потеза које вуче на Косову од јула, као да жели да изазове евроскептицизам у Србији. Највећа грешка била је пауза у дијалогу између Београда и Приштине, а до које је дошло јер је посредник ЕУ у преговорима Роберт Купер журио на годишњи одмор. То је Приштина искористила да заоштри ситуацију на северу – каже нам Владимир Тодорић, члан Спољнополитичког савета МСП.

Извор: smedia.rs


Напиши коментар