Хрватска забранила комеморативни скуп Србима


Најава откривања споменика изазвала је буру, поготово код хрватских ветерана
Најава откривања споменика изазвала је буру, поготово код хрватских ветерана

Министар унутрашњих послова Хрватске Томислав Карамарко забранио је одржавање за недељу најављеног комеморативног скупа и откривање споменика погинулим српским жртвама из Голубића код Книна од 1991. до 1995. године.

У Карамарковом решењу се износи процена да би одржавање скупа вероватно довело до значајнијег узнемиравања грађана и ремећења јавног реда и мира.

„Том мером је отклоњена опасност од већих инцидената и немира на том ширем книнском подручју“, истиче се у решењу министра полиције.

За надлежне у Хрватској споран је и споменик постављен у подножју узвишења на коме је српска православна црква Св. Стефана, па је наложено да буде уклоњен у року од три дана.

Државна инспекција Министарства заштите околине, просторног уређења и градитељства установила је да је две трећине простора на коме се налази споменик у власништву државе, а једна трећина у власништбу Српске православне цркве, као и да нема потребних дозвола и сагласности за подизање споменика . Због тога је наложила његово уклањање.

На споменику су уклесана имена Голубићана погинулих у рату од 1991. до 1995. године. На спомен-плочи су 34 имена, углавном страдалих у акцији „Олуја“ 1995. године, али и неколико њих који су погинули 1991. и 1992. године.

На свечаности откривања коју је за сутра најавио одбор за подизање споменика погинулим Голубићанима требало је да буду вицепремијер Слободан Узелац, жупањски и локални кнински руководици и представници српске мањинске самоуправе, док би владика далматински Фотије са свештенством епархије освештао споменик.

Најава откривања споменика изазвала је буру, поготово код хрватских ветерана, који су, како су изјавили локални Срби који нису желели да открију свој идентитет, претили, па и најавили минирање споменика.

Прављење споменика је финансирало 115 фамилија које су у рату изгубиле неког свог, било да су убијени или нестали.

Извор: Тањуг


Напиши коментар