Хрватска свињетина осваја Србију


У тову имамо само негде од 2,5 до 3,5 милиона свиња, а могли бисмо да имамо 14 милиона товљеника
У тову имамо само негде од 2,5 до 3,5 милиона свиња, а могли бисмо да имамо 14 милиона товљеника

Хрватска компанија Беље, која послује у оквиру концерна Агрокор, најавила је да ће ускоро у.почети са извозом већих количина свињског меса у Србију.

Свињетина из суседства на нашем тржишту могла би да се нађе већ за две године, рекао је недавно председник управе Беља Горан Пајнић.

„Ваше тржиште нам је интересантно како због близине, тако и због тога што се у Србији конзумирају велике количине свињетине. Ви једноставно немате довољну производњу, па увозите свињетину исто као и ми“, објаснио је Пајнић.

Сточарство у Србији данас је у великој кризи, и поред изразито повољних природних услова. Број стоке је у последњој деценији опадао по годишњој стопи од два до три одсто, па је производња меса са 600.000 тона, колико је износила 90-их година, пала на 472.000 тоне, колико износи данас.

Стручњак за пољопривреду Бранислав Гулан каже да су Хрвати то приметили и на основу тих података решили да нам продају свињско месо.

Он каже да је „с једне стране, то мене нормално, јер је у Србији катастрофално стање са свињама. Са друге, то је брука за нашу земљу“.

„Србија је, примера ради, 1990. године имала 900.038 крмача за приплод. Сад имамо само 200.000. У тову имамо само негде од 2,5 до 3,5 милиона свиња, а могли бисмо да имамо 14 милиона товљеника. За то је потребно да заживе пројекти који су урађени и засновани на тези да пољопривреда буде стратешка привредна грана земље“, наводи Гулан.

Сарадник Центра за научно-истраживачки рад у Привредној комори Србије Војислав Станковић признаје да га је узнемирила вест о томе да ће нам Хрвати продавати свињско месо.

„Ми имамо веће и квалитетније ресурсе за развој сточарске производње у односу на Хрватску. Имамо и бољи генетски потенцијал животиња од њих. Према томе, креатори аграрне политике требало би да се пресаберу и пређу са речи на дела“, упозорава Станковић.

Према његовима речима, свињетину тренутно увозимо из Немачке, Аустрије, Италије и Македоније, а ово не би био ни први пут да увозимо од Хрвата.

„Прошле године смо увезли око 2.500 тона свињског меса, а за седам месеци око 1.000 тона. Додуше, од Хрвата смо само спорадично увозили. С друге стране, ми смо 80-их извозили кувану шунку у лименкама, по чему смо били познати као традиционални снабдевачи иностраних тржишта“, подсећа Станковић.

Свињарство у структури пољопривредне производње чини око 12 одсто. Прошле године код нас је узгојено 3,4 милиона грла свиња, што је у односу на 2009. мање за 4,6 процената. Војислав Станковић истиче да се производња хитно мора повећати.

Извор: Прес


Напиши коментар