Цветковић нас је задужио 5,7 милијарди евра


Новац је углавном утрошен на текућу буџетску потрошњу, дакле на плате и пензије и куповину робе и услуга
Новац је углавном утрошен на текућу буџетску потрошњу, дакле на плате и пензије и куповину робе и услуга

Кабинет Мирка Цветковића ће вероватно ући у историју као Влада која је највише задужила грађане Србије. Ако се саберу сви дугови, заједно са милијардом долара за колико је Влада недавно продала државне обвезнице, за тачно три године смо позајмили 5,7 милијарди евра. Највећи део је потрошен на плате и пензије, док на видљиве пројекте, према грубој рачуници, није отишла ни трећина зајма.

Укупан јавни дуг на почетку мандата 2008. је износио 8,7 милијарди евра. Данас је нешто изнад 14 милијарди, а само у овој години држава је задужила грађане Србије за око две милијарде евра.

Са 29,2 одсто бруто друштвеног производа у 2008, дуг се повећао на 42 процената на крају 2010, односно на тренутних 43,1 одсто.
Економиста Мирослав Здравковић је израчунао да је задужење државе у влади премијера Цветковића сваке секунде расло за 58 евра.

Овакви подаци показују да Србију није заобишла криза, да је требало зауставити раст инфлације и помоћи привреду, али и надокнађивати минус за плате и пензије и крпити рупе јавних предузећа… Ако се детаљније погледа како су у Немањиној трошили зајмљене паре, јасно се види да је раст дуга првенствено последица превелике потрошње. Дуг Владе која је претходила премијеру Цветковићу углавном се односио на стару девизну штедњу, док се данас његова структура драстично изменила.

– Новац је углавном утрошен на текућу буџетску потрошњу, дакле на плате и пензије и куповину робе и услуга. Значајан износ је отишао и на различите субвенције, јавних и приватних предузећа. Све у свему, привреда није инвестирала већ отпуштала раднике и враћала дугове – каже за “Блиц” Владимир Глигоров, сарадник Бечког института.

Извор: Блиц


Напиши коментар