Црна Гора: Српске НВО таже референдум


Рашовић је рекао да Мрежа позива црногорског председника Филипа Вујановића и премијера Игора Лукшића да зауставе даље поделе у Црној Гори везане за идентитетска питања
Рашовић је рекао да Мрежа позива црногорског председника Филипа Вујановића и премијера Игора Лукшића да зауставе даље поделе у Црној Гори везане за идентитетска питања

Мрежа невладиних организација за заштиту српског идентитета у Црној Гори затражила је данас расписивање референдума на коме би црногорски грађани одабрали службени језик, химну и државну заставу

Мрежа невладиних организација за заштиту српског идентитета у Црној Гори затражила је данас расписивање референдума на коме би црногорски грађани одабрали службени језик, химну и државну заставу.

Координатор Мреже Дарко Рашовић казао је Тањугу да су важећи државни симболи наметнути од стрене владајуће коалиције и да једино служе подели међу грађанима Црне Горе.

Предлажемо, као једино демократско решење расписивање референдума, на коме би се грађани Црне Горе слободно изјаснили и одабрали службени језик, химну и државну заставу. Исказану вољу грађана на референдуму о тим питањима потом треба уписати у Устав Црне Горе , навео је он.

Рашовић сматра да би се прихватањем референдума о спорним идентитетским питањима дала могућност за помирење грађана Црне Горе.

Тиме би се и европској заједници показало да у Црној Гори има демократских капацитета за цивилизовано решавање спорних питања , казао је он.

Рашовић је рекао да Мрежа позива црногорског председника Филипа Вујановића и премијера Игора Лукшића да зауставе даље поделе у Црној Гори везане за идентитетска питања.

Позивамо председника државе и премијера да помогну да се дође до политичког договора о промени Устава или да се заложе за расписивање референдума о службеном језику и државним симболима и тако утичу да се зауставе поделе у Црној Гори , казао је он.

Мрежа окупља више од 40 невладиних организација које се баве заштитом српског националног идентитета у Црној Гори.

Извор: Тањуг


Напиши коментар