51% аустријанаца против Србије у ЕУ


Највеће противљење пријему у чланство је присутно када је реч о Косову
Највеће противљење пријему у чланство је присутно када је реч о Косову

Више од половине Аустријанаца противи се уласку Србије у ЕУ, а сличан став имају и према евроинтеграцијама других земаља запасног Балкана изузев Хрватске.

Према истраживању аустријског Друштва за европску политику, 51 одсто Аустријанаца се противи пријему Србије у чланство ЕУ, док само 25 одсто подржава пријем наше земље у Унију.

Према истом истраживању, када је реч о Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, 46 одсто Аустријанаца је против чланства у ЕУ, а 25 за.

Највеће противљење пријему у чланство је присутно када је реч о Косову, које је овим истраживањем обухваћено као посебна држава. Косово у ЕУ не би примило чак 56 одсто Аустријанаца, док би пријем подржало њих 21 одсто.

Од свих земаља које теже у ЕУ највеће противљење у Аустрији је према Турској – чак 69 одсто Аустријанаца се противи чланству Турске у Унију, а само 15 одсто подржава европску интеграцију те земље.

Међутим, чак 54 одсто Аустријанаца подржава чланство Хрватске у ЕУ, а само 24 одсто је против пријема Хрватске у Унију.

Паул Шмит, аутор студије, објашњава да је замор од ширења који је присутан у становништву Аустрије везан за актуелну дужничку и економску кризу.

Извор: Тањуг


Напиши коментар