Вашингтон Тајмс: Хрвати на рубу националне предаје

Владајући у Загребу годинама су пустошили хрватску економију
Владајући у Загребу годинама су пустошили хрватску економију

Џефри Кинер, колумниста Вашингтон Тајмса у свом осврту на хрватску политичку и економску ситуацију, назвао је Хрватску следећом Грчком.

„Хрватска је на рубу националне предаје“, каже он.

Кинер упозорава да је „ова мала балканска нација на путу да крене разорним стопама Грчке, што ће драматично утицати на европске и америчке пореске обвезнике“.

Привредни раст је „анемичан“, а јавни дуг “енормно висок“, констатује Кинер наглашавајући да је однос хрватског дуга према бруто домаћем производу један од највећих у Европи.

Право власништва у Хрватској “рутински се крши“, више од милион случајева није процесуирано, наводи Кинер оцењујући да је то невероватан број у земљи која има око четири милиона становника. Лист наводи да се стопа незапослености у Хрватској креће око 20 одсто, док је незапосленост медју младима близу 40 одсто.

Ипак, хрватска влада је одбила да предузме неопходне мере и смањи јавну потрошњу, наводи се у коментару и додаје да је уместо неопходних мера званични Загреб повећао порезе, који посебно погађају иностране компаније, што доводи до смањења прилива инвестиција и отежава стварање нових радних места.

Кинер подсећа и да је бивши премијер Иво Санадер завршио у затвору, наводећи како садашња премијерка Јадранка Косор покушава да побољша нарушену слику ХДЗ-а, али без успеха.

„Владајући у Загребу годинама су пустошили хрватску економију. Више од милијарде долара је исисано или украдено. Мутни приватизацијски послови обогатили су ХДЗ-ове олигархе“, пише Кинер, који се у свом коментару дотиче и проблема високе стопе незапослености, анемичног раста и одлива мозгова.

Кинер наводи да политичари у Загребу инсистирају на придруживању Европској унији, јер желе да се докопају четири милијарде евра које је Брисел обећао у оквиру програма придруживања Хрватске Унији. „То је трампа коју би Хрвати, а и Европљани, могли скупо да плате“, оценио је колумниста констатујући да би Брисел добио „још једну Грчку“, презадужену балканску државу којој ће бити потребна константна финансијска помоћ да би избегла банкрот.

Он сматра и да ће Хрватска протраћити свој тешко стечени суверенитет. „Придруживање Европској унији је фатална погрешка. Само питајте Грке„, закључује он.

Извор: Тањуг

Напиши коментар