Да ли је Хитлер извршио самоубиство?


Адолф Хитлер и Ева Браун
Адолф Хитлер и Ева Браун

Историчар и новинар Жерар Вилијамс и редитељ специјализован за ратну историју Сајмон Данстан тврде како је превише доказа да је Фирер лажирао своју смрт и побегао у Јужну Америку. Теорију завере додатно је актуелизовала и чињеница да кућа за коју се сумњало да представља његово склониште – Ресиденциа Иналцо чека новог власника.

У питању је кућа у којој је Хитлер провео своје последње дане и мирно умро у 73. години живота, остављајући за собом две кћерке. Тако бар каже теорија завере. А сада Ресиденциа Иналцо, имање на прелепом језеру Нахуел Хуапи у аргентинској Патагонији, тражи новог власника. Више је доказа да је Хитлер побегао у Аргентину него да се убио, тврде локалци који су годинама живели уз неке друге одбегле нацистичке злочинце.

Хитлер је самоубиство починио 30. априла 1945. Устрелио се у свом берлинском бункеру смештеном испод канцеларијата Рајха.

Ева Браун, његова супруга на један дан, узела је цијанид. Према Хитлеровим инструкцијама, оба тела су спаљена. Свет никад није добио непобитне доказе за ову, данас општеприхваћену верзију догађаја.

Национални парк Нахуел Хуапи, у чијем је центру истоимено језеро, смештен је у подножју Анда, уз границу с Чилеом. Највећи град, Барилоцхе, познат је као топ-одредиште за брачна путовања и као главни град чоколаде, због фабрика које су у близини.

Називају га и малом Швајцарском. Да је постао и нацистичко упориште након Другог светског рата јавна је тајна. Локалне приче кажу да је тамо кратко живео и др Јозеф Менгеле, пре одласка у Буенос Ајрес, и смрти на плажи у Бразилу 1979.

Ту је своје дане такође проводио и Мартин Борман, чија судбина никад није разјашњена, и Адолф Ајхман, кога су 1960. пронашли Мосадови агенти.

Уверљиви докази

Унутрашњост наводног Хитлерова гнезда има сличности с његовом викендицом у баварским Алпима. Малени путељак води до обале језера са кућицом за брод или хидроавион, којима се некад долазило до имања. Вила Иналцо, баш као и Бергоф, видљива је само с језера. С других је страна у потпуности скривена шумама. Има властите пољопривредне површине и домаће животиње. Нуди се као савршено место за бег од остатка света.

Теорија према којој је Хитлер умро 1962. у тајном нацистичком рају у Аргентини већ је позната, а сада су је поново оживела два британска истраживача у књизи “Сиви вук: Адолфов бег”.

Историчар и новинар Жерар Вилијамс и редитељ специјализован за ратну историју Сајмон Данстин тврде да је превише доказа да је Адолф Хитлер лажирао своју смрт и побегао у јужну Америку да би се веровало у причу из школских уџбеника.

“Није нам била намера да поново исписујемо странице историје. Међутим, не постоје форензички докази за Хитлерову смрт, а сведочанства о бегу и животу у Аргентини су уверљива”, изјавио је Вилијамс.

План бега

Према овом двојцу, Хитлер и Ева исценирали су своја самоубојства и побегли уз помоћ америчких агената којима су заузврат дали приступ ратној технологији нациста. Фирера и Еву Браун “одиграли” су једна глумица и Хитлеров дублер за које се у оно доба веровало (и писало у новинама) да их Хитлер има неколико. Мушкарац и жена убијени су за спас свог вође. Један од најзанимљивијих детаља из књиге је да је Ева Браун Хитлеру у Аргентини родила две кћерке, као и да су се Хитлер и његова дугогодишња љубавница касније развели. Прави датум Хитлерове смрти наводно је 13. фебруара 1962.

Кад су руске снаге ушле у Берлин и заузеле Хитлеров бункер, нацисти су већ објавили вест да је “Фирер умро као херој”. Стаљин је испрва сумњао и захтевао је доказ. Москва је годинама касније обзнанила да су совјетски обавештајци пронашли спаљена тела у дворишту канцеларијата. Покопана су на тајној локацији изван града, а неколико су их пута премештали. Године 1970. тела су ексхумирана и кремирана, а пепео је просут у реку Биедеритз. Совјети су рекли да не желе да Хитлеров гроб постане светиште неонациста.

Аутори књиге, с друге стране, с мноштвом појединости описују Хитлеров бег. Двадесет седмог априла, три дана пре Хитлерове службене смрти, његово је место преузео дублер, а Евино глумица. Њих двоје су из Берлина прво отишли у Тондер у Данској. Потом су се вратили у Немачку у град Травемунде. Тамо су се укрцали у авион за шпанску војну базу у Реусу, јужно од Барселоне. Фашистички генерал Франко набавио им је авион до Фуертевентуре на Канарским острвима. Идућег дана бегунци су се укрцали у подморницу. Дестинација: аргентински Мар дел Плата. За Берлин под гранатама то је био знак да се изврши егзекуција дублера.

Да ли је Хитлер провео последњих 17 година свог живота на удобном ранчу у Патагонији? – Књига је обично смеће, као и тврдње њених аутора – одговара један од водећих британских историчара Гај Волтерс. – Требало би да их је срамота што износе такве бесмислице – додаје.

Једино с чиме се Волтерс слаже је да фамозни део Хитлерове лобање, коју чувају Руси, не припада нацистичком вођи. У књизи се, наиме, понавља тврдња коју су изнели амерички научници након ДНК анализе пре две године.

Лобања, која се тренутно налази руском државном архиву, и за коју се тврдило да је Хитлерова, припада жени млађој од четрдесет година. Доказа да је Хитлер починио самоубиство има напретек, наглашава Волтерс.

Извор: Јутарњи лист


Напиши коментар