Затворићу ја тебе кад-тад! Обећавам ти то!


Своје убијају, Србе оптужују - Фото: Курир
Своје убијају, Србе оптужују - Фото: Курир

„Затворићу ја тебе кад-тад! Обећавам ти то!“ Две недеље пошто је упутио ове реченице Хашиму Тачију, полицајац Енвер Зумбери, припадник јединице РОСУ, убијен је у близини села Зупче, у акцији коју је наредио баш Хашим Тачи.

Како Курир ексклузивно сазнаје, Зумбери је био решен да ухапси Тачија по постављању на функцију првог полицајаца шиптарске полиције, али га је престигла смрт од снајпера, за шта су одмах оптужени Срби, за којима је и издата потерница.

– Зумбери је недељама пре него што је под неразјашњеним околностима убијен на барикадама на северу КиМ јавно говорио да Хашима Тачија треба ухапсити, да за то има прегршт доказа и да ће се то десити чим пређе на нову функцију. Требало је за неколико недеља да буде унапређен и имао би одрешене руке да спроведе у дело оно што је и намеравао – открива Куриров извор из Еулекса.

Оптужени Срби

Међутим, 26. јула ове године, полицајац, који је јавно износио тврдње да је Тачи криминалац, рањен је приликом кошкања у близини села Зупче, у Ибарској клисури. По избијању инцидента, како је пренела приштинска штампа, он је пребачен у болницу, где није ни оперисан због „тешког стања“, и преминуо је од задобијених повреда. Прва вест која се појавила била је да га је убио неки од колега, наводно случајно, у паници.

Ту причу потврдио је и незванични балистички налаз НАТО за метак калибра 5,56 мм, који користе припадници јединица РОСУ. Ипак, за његову смрт експресно су оптужена шесторица Срба. Издата је потерница, а међународна заједница је спремно прихватила оптужбе на рачун дежурних криваца – Срба – занемарујући чињеницу да је убиством једног од ретких људи који су се усудили да јавно говоре о криминалцу Тачију заправо осигуравао своју позицију неприкосновеног владара на окупираним територијама.

Сумњив луксуз

Осим убијеног полицајца, међу реткима на КиМ који су се јавно супротставили премијеру јесу чланови опозиције. Фљорин Краснићи из покрета Самоопредељење каже да, ако се погледа Тачијев луксузан стил живота, лако је схватити да он не живи од месечне зараде, „него се бави и бизнисом и криминалним активностима“.

– Тачи долази на седнице носећи „Ермесове“ кравате, које коштају од 300 до 500 евра. Само криминалац или бизнисмен милијардер може себи да приушти такве кравате – истиче Краснићи и додаје да је уверен да Тачи спада у прву категорију и да „читав свет зна да је он обичан криминалац“. Штавише, он тврди да има доказа да је Тачи умешан у организовани криминал.

Државни секретар за КиМ Звонимир Стевић оцењује да је чудно да су за смрт албанског полицајца експресно оптужени Срби.
– Чињеница је да су многи потенцијални сведоци убијени и да су њихове породице уплашене. Албанска штампа пренела је велико замешетељство у вези с овим случајем, па је све могуће – закључује Стевић.

Кинески метак

Марко Јакшић, лидер Срба са севера КиМ, потврђује да је Зумберија смрт стигла „од његових“. Метак који је извађен из тела настрадалог Зумберија заправо је „кинески метак“, који користе шиптарски полицајци, тврди Јакшић.

– Кажу људи, кад се срео конвој јединица РОСУ и Срба, настала је пуцњава и у општој паници није се знало ко у ком правцу пуца, па су Зумберија случајно убили његови – каже Јакшић.

Није било увиђаја

Према сведочењу Ратомира Божовића, једног од шесторице Срба који су оптужени да су пуцали на Албанце, тог 26. јула заправо су припадници РОСУ први почели паљбу.

– Стигао сам да отворим врата и бацим се напоље, право у клисуру. Пуким случајем нисам сломио врат. Кад се пуцњава окончала, попео сам се и видео да су три наша возила, а моје је било прво, избушена као сито и неупотребљива. Никаквог увиђаја није било, а кола смо дали на отпад – испричао је недавно Божовић.

Извор: Курир


Напиши коментар