Ки Мун: РОСУ покренула насиље


Од 151 инцидента, 13 се односи на уништавање православних гробаља, 13 на каменовање српских возила, у 63 случаја нанета је штета кућама чији су власници Срби
Од 151 инцидента, 13 се односи на уништавање православних гробаља, 13 на каменовање српских возила, у 63 случаја нанета је штета кућама чији су власници Срби

Акција РОСУ покренула нови циклус насиља. За четвртину више напада на Србе, наводи шеф Уједињених нација у извештају о КиМ, у који је Интернет портал Радио-телевизије Србије имао увид.

Бан Кимун очекује јасну поруку Савета безбедности после седнице 29. новембра.

Генерални секретар УН Бан Кимун упозорио је, у новом извештају савету безбедности, да је током последња три месеца на КиМ забележен 151 инцидент, од чега се 38 догодило северно од реке Ибар.

Нови циклус насиља је, како је оценио први човек светске организације, покренула акција шиптарских специјалаца РОСУ на административним прелазима Брњак и Јариње 25. јула, после чега је за четвртину повећан број напада на Србе и остале неалбанце.

Од 151 инцидента, 13 се односи на уништавање православних гробаља, 13 на каменовање српских возила, у 63 случаја нанета је штета кућама чији су власници Срби.

„Развој догађаја на северу КиМ представља јасно упозорење да нерешена питања представљају претњу миру и стабилности у региону… Мишљења сам да, док год проблеми попут Капија 1 и 31 остану нерешени и док год се питања у вези са владавином права мешају са статусним питањима, на терену постоји ризик од избијања насиља“, наводи се у извештају у који је Интернет портал Радио-телевизије Србије имао увид.

Бан Кимун је, такође, навео да је ситуација на северу КиМ у сенку бацила све остале догађаје на КиМ, као и да акција РОСУ „није била изведена у координацији са међународним организацијама“.

Извор: Васељенска


Напиши коментар