Ракије од парадајза, диња, кивија…


Жика Живић на "радном месту"
Жика Живић на "радном месту"

Поред шљивовице, јабуковаче и лозе за коју су му грожђе доносили из Македоније, Жика Живић из села Добротин у централном Косову пекао је у мањим количинима ракије и од парадајза и диња, а сада и од кивија. Око свих тих ракија сложни су и Срби и Албанци – купују их и једни и други.

Диња, како је казао Живић, нема киселину која изазива врење и даје само пет до шест литара добре ракије по казану, а од парадајза је пекао одличну ракију која је питка и нема посебан мирис.

И данас се око казана за печење ракије у дворишту Жике Живића шири неуобичајен, пријатан ароматичан мирис који привлачи чак и пролазнике са улице којима домаћин објашњава да пече ракију и од кивија.

– Питаш зашто од кивија – па тако сам наишао. Скоро сам на пијаци у Косову Пољу купио око 1.700 килограма кивија који нико није хтео да купује, јер је, иако здрав, био мало омекашао. Договорим се са тим Албанцем да тону и седамсто килограма кивија купим за само 40 евра и да ми гајбе са кивијем довезе кући – прича Жика док ложи казан за печење ракије.

Са молерским миксером је, како је казао, измешао киви и ту масу од 1.700 килограма помешао је са свега педесетак килограма шећера. Затим је све то оставио да за три-четири дана проври у бурићима. И сада му је остало да за два дана испече петнаестак казана ракије коју ће затим препећи.

Жика каже да је киви узео да проба какву ракију даје, али да већ први казани указују да није погрешио. Алкохометар показује да Жикина кивијевача у првом пеку има око 15 гради јачине, а боја је иста као код свих воћних ракија, док мирис и арома плене.

Жика очекује да ће од првог печења добити око 300 литара меке ракије коју ће препећи и верује да ће на крају добити око 150 литара добре кивијеваче од око 25 гради или 50 степени јачине од које, како тврди, глава не боли.

Цела његова производња и продаја много зависе од тренутних околности, па му је потребно и доста среће. Тако боца од седам децилитара ракије од кивија у продавницама на Косову кошта 15 евра, а Жика каже да већ има купце који нуде 10 евра за литар његове кивијеваче.

– Тамо су данима стајали камиони који су из централне Србије возили брескве на Косово. Касније су ми нудили да за мале паре откупим више тона тих брескви, али ја сам купио само 450 килограма пробраних за свега 14 евра. Од тога сам испекао 60 литара одличне ракије која је тражена на тржисту – казао је он.

Живић је ракије почео да пече како би зарађивао за живот вишечлане породице. Он се жали да још нема свој казан, па сада изнајмљује казан запремине 120 литара који плаћа 50 евра.

Нада се да ће ове године коначно почети да гаји и свиње мангулице које су познате по квалитетном месу. На њиви, како је рекао, гаји кукуруз и пшеницу.

Жика и супруга живе у заједници са два сина, снајама и њихово троје деце и сви по потреби раде како у пољу, тако и код куће око тимарења свиња и перади. Синови помажу и око печења ракије па ће и тај занат вероватно неко наследити.

Извор: Бета


Напиши коментар