Српски софтвер сече цепанице


Сличне машине већ постоје у Европи и свету, али се наша разликује јер је потпуно аутоматизована
Сличне машине већ постоје у Европи и свету, али се наша разликује јер је потпуно аутоматизована

Браћи Срђану и Слађану Ђонићу придружили су се Дејан Додић и Славиша Илић, вољни да заједно реше проблем. Ови момци из Горњег Рибника код Трстеника су, због недостатка посла у трстеничком предузећу „Волт плус“ које се бави производњом антена за бежични интернет, решили да се окушају у изради потпуно другачије справе – аутоматске машине за сечење и цепање дрва. И успели су.

Надали се заради, остали кратких рукава: Изумитељи са својом машином
На том пројекту радили су више од 18 месеци и скоро више од пола делова за машину су сами направили, а остатак купили. Највише времена су, кажу, потрошили на израду софтверског програматора, који је мозак ове потпуно аутоматизоване машине за сечење и цепање дрва, засад јединствене у Србији.

– Сличне машине већ постоје у Европи и свету, али се наша разликује јер је потпуно аутоматизована – сама сече дрва на задату дужину, а након тога их цепа на комаде. Софтверски програматор за ову машину, који смо сами произвели и патентирали, у сваком тренутку контролише машину, која је јединствена у Србији – каже Срђан Ђонић, трстенички економиста који је овладао и знањима из електронике и информатике.

Иначе, машина сече и цепа 3,5 кубних метара огревних дрва на сат, а за то време потроши од два до четири киловата струје, зависно од дебљине и тврдоће дрвета. Њени конструктори и власници израчунали су да би цена од 500 динара по кубику била реална зарада. Али, не лези враже – колико им је ишло од руке да осмисле ову секиру и тестеру у једној, аутоматској машини, толико им посао баш не иде од руке. Наиме, у целом Расинском округу мало је оних који су спремни да плате њихове услуге и учинак ове аутоматске сецкалице.

И ту негде се круг затвара. А да им труд не би био узалуд, Слађан, Дејан и Славиша решили су да продају свој изум. Тврде да свака роба има купца, па и њихова, али им ни продаја не иде од руке, јер – кад људи чују цену од 10.000 евра, брзо одустану.

Извор: Блиц


Напиши коментар