Сто година од премијере првог српског играног филма


Стогодишњица премијере првог српског и балканског играног филма „Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа“ биће обележена у среду, 30. новембра, у Музеју Југословенске кинотеке, приказивањем дигиталне рестаурисане копије тог филма, најављено је данас из Кинотеке.

Директор Радослав Зеленовић рекао је, на конференцији за новинаре у новој згради Кинотеке, да је обележавање 100 година од првог јавног приказивања првог српског играног филма „Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа“ централни догађај за „ову генерацију Кинотечана“.

Он је оценио да је „поштено“ што ће „Карађорђе“, који је дигитално рестаурисан и поново пребачен на филмску траку формата 35 милиметара, бити приказан баш у Музеју кинотеке, која у марту 2012. године обележава 60 година постојања, а не у новој згради која још чека употребну дозволу.

Филм „Карађорђе“ режирао је српски глумац Чича Илија Станојевић, који је играо улогу Вожда уз ансамбл Народног позоришта и уз помоћ војске и статиста.
Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић испричао је читав историјат филма који је 30. новембра 1911. приказан у Гранд биоскопу хотела „Париз“ на Теразијама и коме се од 1928. године и приказивања у САД губи сваки траг.

Филм је 2003. пронађен у бечком Архиву, дигитално је рестауриран и поново пребачен на филмску траку са које ће и бити приказан у Музеју кинотеке, рекао је Ердељановић.Прва рестаурирана копија „Карађорђа“ већ је приказана у Београду у фебруару 2004. године на прослави два века Првог српског устанка.

Извор: Тањуг


Напиши коментар