Трговиште: Живот са сто евра плате


Трговиште, Фото: Новости
Трговиште, Фото: Новости

Трговиште са својих пет хиљада становника спада међу најсиромашније општине у Србији. У тој вароши живи се са месечним приходима од стотинак евра.

Банака нема јер су оне, пре две године, затвориле све своје филијале…

Варошица Трговиште, административни центар општине, сместила се у живописном пределу испод планине Дукат, на ушћу три реке. Остаци лепих фасада и напуштени гигантски фабрички објекти, сведоци су лепших дана. Старији их се сећају са сетом, а млађе генерације их нису запамтиле.

У Трговишту раде само општински и државни чиновници и стотинак радника у остацима некадашњих друштвених фирми, у којима се, заправо, ретко исплаћују зараде од стотинак евра.

Бобан Трајковић је један од многих средњошколаца који планира да, како објашњава, побегне из ове забити. „Мислим да је ово рупа из које морамо побећи“, каже он.

Професор математике Стоје Ђурић дели мишљење младог суграђанина. „Далеко смо од свега, од путева, комуникација, културе, цивилизације“, наводи, а ни локални брица Коча Анђеловић будућност своје деце не види у Трговишту. „Даље одавде, у Трговишту сигурно – не“, додаје.

У Трговишту се годишње роди 47 беба, а умре 84 људи. За 10 година број становника се смањио за више од петине. Боље дане за људе из заборављене општине Крстић види у изградњи магистралних путева који би Трговиште спојили са Македонијом и Бугарском. Мало је, међутим, вероватно да ће се то и десити јер су власти у Београду то обећање дале пре 20 година и… заборавиле на њега.

Службеници Центра за социјални рад претрпани су молбама за помоћ, прича психолошкиња Маја Петровић. „Нећете веровати, али задовољавају се са хиљаду динара. Траже помоћ за хлеб, лекове и за пут до доктора“, каже она и додаје да сиромаштво и безизлаз терају мушкарце у алкохолизам, а велики број жена у очају напушта и кућу и децу.

„Сви ти проблеми настају због сиромаштва, због материјалне ситуације у породици“, објашњава.

Александра Младеновић са својим трогодишњим сином живи од месечног дечјег додатка од 29 евра. „Размишљаш, исплачеш се и буде ти лакше“, каже.

Пре годину и по дана на варош се срушила додатна невоља. Кише су покренуле два клизишта и уништила девет домаћинстава. Власти у Београду обећавале су помоћ, која још није стигла, прича Драган Крстић, заменик председника општине. Он додаје да „држава није имала слуха нити воље да реши проблем смештаја тих грађана, да им изгради куће на сигурним локацијама“.

О сиромаштву Трговишта са испражњеним селима, говори и чињеница да су пре две године све банке угасиле своје филијале. Једини инвеститори, који су покуцали на општинска врата су власници две хидроелектране, а ни они нису донели бољитак. „Ту запошљавања нема, за пар централа довољан је један човек“, каже Крстић.

Извор: Дојче Веле


Напиши коментар