Хрватска ће моћи да блокира улазак Србије у ЕУ


Чак и ако у децембру добије статус кандидата, Србија праве преговоре о чланству отворити тек пошто Хрватска постане чланица ЕУ
Чак и ако у децембру добије статус кандидата, Србија праве преговоре о чланству отворити тек пошто Хрватска постане чланица ЕУ

Ако и отвори преговоре следеће године о прикључењу Европској унији, Србија неће моћи у ЕУ до 2020. године.

Иако Србија има велику политичку важност и за регију и за ЕУ, стање у тој држави није обећавајуће, пише загребачки Јутарњи лист, позивајући се на изјаве дипломата у Бриселу. Лист додаје да из Брисела поручују и да ће највећа политичка препрека Београду бити Косово.

Због искуства с Кипром, Брисел више неће желети да увози проблеме и зато ће признање независности Косова на крају бити услов Србији за чланство у ЕУ, пише Јутарњи лист.

Наводи се да ће, чак и ако у децембру добије статус кандидата, Србија праве преговоре о чланству отворити тек пошто Хрватска постане чланица ЕУ. То значи да ће Београд практично преговарати и са Хрватском о чланству у ЕУ, а Загреб ће формално Србију моћи блокирати на сваком кораку.

Иако јавно говоре да је успех Хрватске добра вест за цео регион, представници Србије и даље тврде да би било добро да се гранични спорови између Хрватске и Србије реше пре уласка Хрватске у ЕУ, пише лист, наводећи речи истакнутог функционера Уније, који има разумевања за такав став Београда, поучен досадашњим искуством у процесу проширења.

Без обзира на све страхове, ЕУ поручује Србији да јој Хрватска неће бити препрека, пише лист.

Извор: ФоНет


Напиши коментар