ЦИА прати друштвене мреже


Центар је почео да се фокусира на Твитер након 2009. године и дешавања у Ирану
Центар је почео да се фокусира на Твитер након 2009. године и дешавања у Ирану

Тим познат као „осветољубиви библиотекари“ прати милионе тwеетова сваког дана. Они прате и Фацебоок и друге мреже из целог света на свим језицима.

Пресек свих тих интернет збивања даје се највишим нивоима у Белој кући, пише агенција Асошиејтед Прес.

Он настаје у Опен Соурс Центру, који је део ЦИА-е, а његов директор, Даг Наквин, каже да им тај увид даје могућност да предвиде оно што ће се дестити. Знали су и да ће доћи до револуције на Блиском истоку, само нису знали када тачно.

Он је у интервјуу за АП рекао да се већина аналитичара налази у Вирџинији, у њиховом центру, али да их има по целом свету.

Мењу стотинама аналитичара, њихов тачан број је тајна, најуспешнији су компјутерски хакери који тачно знају да пронађу ствари за које други можда и не знају да постоје, рекао је Наквин.

Центар је почео да се фокусира на Твитер након 2009. године и дешавања у Ирану, каже он, а њихови извештаји сваког јутра налазе се на столу Барака Обаме.

Све више људи користи друштвене мреже, чак и они који раније нису имали компјутер и интернет у неразвијенијим деловима света, сада им приступају путем телефона. То помаже да се стекне прави увид у тренутну ситуацију.

Тачна локација центра није позната, како би се спречили могући напади, преноси АП.


Напиши коментар