Барикаде: Запад меша узрок и последицу

Ситуација на Косову није заоштрена зато што су Срби изашли на барикаде. Напротив, Срби су изашли на барикаде зато што је заоштрена ситуација на Косову
Ситуација на Косову није заоштрена зато што су Срби изашли на барикаде. Напротив, Срби су изашли на барикаде зато што је заоштрена ситуација на Косову

СБ УН је размотрио ситуацију на северу Косова, где су у последњих десет дана снаге КФОР-а два пута предузимале покушаје да силом демонтирају српске барикаде. При томе, како тврде очевидци, НАТО војници су користили и бојеву муницију. Да подсетимо, у сукобима је било рањено десетак цивила и војника КФОР-а.

У току заседања чланови СБ УН, који су признали независност Косова, положили су одговорност за дешавања на српску мањину. Тако је стални представник САД изјавила да је за ескалацију насиља криво неколико екстремиста, а француски дипломата је помињао „организоване криминалне групације“.

Стиче се утисак да Запад меша узрок и последицу. Ситуација на Косову није заоштрена зато што су Срби изашли на барикаде. Напротив, Срби су изашли на барикаде зато што је заоштрена ситуација на Косову. На ово је у току заседања указао руски стални представник Виталиј Чуркин. Са тачке гледишта Москве, слични развој ситуације могао би да се избегне, када би се КФОР концентрисао „не на уклањање српских барикада, чије постављање је била реакција на провокационе покушаје Приштине да преузме под контролу административну границу са Србијом, већ на осигурање безбедности у интересима свих становника покрајине – као што је и предвиђено њиховим мандатом“, рекао је руски дипломата.

На северу Косова изјаве Виталија Чуркина примљене су са одушевљењем, говори председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Наравно да нас радује принципијелан став Русије и амбасадора Чуркина, који је на индиректан начин оптужио КФОР да је одговоран за све што се дешава на Косову и Метохији, за сукобе, које припадници немачког и америчког контингента КФОРа намерно изазивају. Баш уочи 9. децембра, када Савет министара ЕУ треба да донесе одлуку о статусу кандидата Србије за чланство у Европској Унији.

Заиста, мишљење водећих еврпских земаља сада је врло важно за званични Београд. По саопштењу локалне штампе, после сукоба косовских Срба и представника КФОР-а у селу Јагњеница, Брисел и друге европске престонице већ су упозориле власти у Београду да се утврђивање српске кандидатуре у децембру може наћи под великим знаком питања. Зато је још пре заседања СБ УН председник Тадић пожурио да позове КФОР да прекине употребу силе приликом ликвидације барикада на северу Косова, а локалне Србе, са своје стране, да уклоне преграде.

У Србији су се појавиле различите реакције на мишљење чланова СБ и Тадићеву изјаву. Многи су убеђени да ако Срби оду са барикада, Београд неће моћи да заштити север Косова од претензија Приштине. Интернет-корисник Перо из Косовске Митровице пише: Нити сам део криминалне структуре, нити сам екстремиста, нити сам члан било које партије, једино сам Србин и то не због своје грешке. И због те не мале грешке, уствари много сам поносан, упорно покушавам да заштитим своју децу од 9 и 7 година, да не зависе од људи као што су Тачи, Љимај, Селими, Чеку… и да не зависе од цена органа на илегалном тржишту органима.

Позив Бориса Тадића да се уклоне барикаде био је изненађење за косовске Србе, пошто нас је још прекјуче председник и влада подржавала – мишљење је председника општине Косовска Митровица Крстимира Пантића. У међувремену, локални Срби озбиљно су ојачали две барикаде, зато што не планирају да рачунају на добру вољу КФОР-а. НАТО стално примењује двоструке стандарде и брани искључиво албанске интересе – говори господин Пантић.

Доказ двоструких аршина Међународне заједнице јесте и чињеница да су албанци 1999. године шест месеци спречавали управо руски контингент КФОРа да уђе у Ораховац и преузме своју зону одговорности. Тада су управо немачки и холандски војници, који су били дотада у Ораховцу, одбили да силом уклоне барикаде. Руски војници су тада шест месеци држани у блокади, и никоме није падало на памет у Међународној заједници, нити у НАТО-у, да насиљем и употребом ватреног оружја растерају Албанце и ослободе магистрални пут према Ораховцу.

Извор: Голос России

Напиши коментар