Британци ће изаћи из ЕУ


Лондон Берлину не верује
Лондон Берлину не верује

Бивши немачки министар спољних послова и вицеканцелар Франк-Валтер Штајнмајер каже да ће Британија на крају напустити Европску унију.

„Бојим се да је Британија већ предузела одлучне кораке за напуштање ЕУ“, рекао је Штајнмајер који је сада лидер опозиционе Социјалдемократске партије у парламенту.

Он наводи да „ако 26 чланица ЕУ, без Британије, представљају законски формат за састанке, то је већ процес изласка који је неизбежан и, на крају, неповратан“.

На прошлонедељном самити ЕУ у Бриселу 17 чланица еврозоне је постигло споразум о строжој фискалној дисциплини, као начину за сузбијање дужничке кризе и повратак поверења тржишта.

Девет од 10 преосталих чланица ЕУ које нису увеле евро је саопштило да ће да размотре прикључење том споразуму, а Британија је остала једина по страни пошто је ставила вето на измене важећег основног споразума ЕУ.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је изјавио да захтеви Британије на том самиту да њен финансијски сектор буде изузет из прописа ЕУ прети да разбије то заједничко тржиште.

Штајнмајер је био вицеканцелар и министар спољних послова у „великој коалиционој“ влади канцеларке Ангеле Меркел од 2005. до 2009. и био је противкандидат Меркелове на општим изборима 2009.

Камерон тражи савезнике међу лидерима ЕУ

Британски премијер Дејвид Камерон је разговарао са потенцијалним савезницима у Европској унији у покушају да избегне изолацију након што је ставио вето на промене европског уговора за омогућавање тешње фискалне уније чланица еврозоне.

Камерон, који је ставио вето на договор након што му није одобрен захтев да Велика Британија буде изузета из одређеног броја прописа о финансијским компанијама, одржао је телефонске разговоре с неколико челника ЕУ – чешким премијером Петром Нечасом и шведским премијером Фредриком Рајнфелтом, као и са ирским премијером Ендом Кенијем.

„Они су се договорили да ће и даље тесно сарађивати по питањима ЕУ, посебно што се тиче стварања радних места и остваривања раста кроз јединствено тржиште. Сложили су се да је приоритет свеобухватна и одлучна акција поводом дуга и повећања конкурентности“, рекао је портпарол премијера Британије, треће највеће привреде ЕУ.

Чешка, иначе, жели да о договору гласа њен парламент, Шведска је још увек несигурна хоће ли га потписати, а Ирска је забринута да би предложени порез могао да нашкоди њеним финансијама.

Извор: Тањуг


Напиши коментар