Глас се испоставио америчким


Власти САД отворено су изјавиле да су за осигуравање „слободних и транспарентних“ избора за Државну думу 4. децембра издвојиле преко 9 милиона долара.
Власти САД отворено су изјавиле да су за осигуравање „слободних и транспарентних“ избора за Државну думу 4. децембра издвојиле преко 9 милиона долара.

Независни посматрачи на руским изборима из асоцијације Глас, како се испоставило, плаћени су из САД. О томе сведочи преписка руководиоца асоцијације са Агенцијом САД за међународни развој USAID, објављена у медијима. Из америчког Стејтдепартмента ишли су директни укази, а за сваку копејку или тачније цент добијен из Америке, Глас је морао да подноси извештај.

На располагању новинара из интернет-издања Лајф њуз нашло се око 60 мегабајта информација – лична саопштења извршног директора Гласа Лилије Шибанове и њеног заменика Григорија Мелкоњјанца. Принађени су врло занимљиви документи који су осветлили ко и како управља независном асоцијацијом Глас. Ево писма Андреја Суворова, једног од активиста.

Хтео бих да још једном усагласим услове нашег посла. Он је, како смо оредили, хонораран. Каква ће сума бити уплаћена за једно корисно обраћање на основу саопштења у примећеном прекршају? – стоји у саопштењу.

Организација Глас није крила да има спољне изворе финансирања. Коментар шефа фонда Стратегија-2020., председника Института за националну стратегију Михаила Ремизова.

Да ли су ови спољни извори финансирања спојиви са објективношћу, непристрасношћу, независношћу у току посматрања избора? У целини, одговор на ово питање има политички карактер и зависи од тога како оцењујемо мотиве истих тих америчких организација, које фиксирају такве пројекте. Делатност ових организација мени се чини врло предумишљеном и оријентисаном не на идеале поштене игре, већ на одређени механизам манипулације унутрашњом политиком у разним земљама. У мпогледу демократије САД такође често примењују двоструке стандарде, као и у питањима људских права. Зато, наравно, САД нису поштени брокер у ономе што се тиче питања демократије и људских права.

Власти САД отворено су изјавиле да су за осигуравање „слободних и транспарентних“ избора за Државну думу 4. децембра издвојиле преко 9 милиона долара. Мишљење потпредседника Центра за политичке технологије Сергеја Михејева.

То је покушај мешања у унутрашње ствари, између осталог користећи поједине резултате избора. Свима је доста добро познато да су многи на Западу крајње незадовољни кандидовањем Путина на нов председнички мандат. Они то чак не крију. Шта више, неки амерички политичари су дозволили себи чак да прете Русији новим револуцијама. Зато отни који се баве делатношћу сличној делатности Гласа, не могу да не схватају чију игру играју.

Новинари обећавају да ће наставити објављивање преписке сарадника Гласа са својим „послодавцима“ из САД.

Извор: Глас Русије


Напиши коментар