Додик: БиХ ће се распасти

Додик: Ако хоће те уставне промене и ако је то по вама политички легитимно, онда је легитимно да и ми кажемо да је БиХ за нас нежељено друштво
Додик: Ако хоће те уставне промене и ако је то по вама политички легитимно, онда је легитимно да и ми кажемо да је БиХ за нас нежељено друштво

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће се Босна и Херцеговина „поделити и природно распасти“.

У интервјуу за београдски дневник „Блиц“, Додик је рекао да у другом ентитету, Федерацији БиХ желе веће промене и Устав по моделу унитарне државе, као и да желе да сруше „дејтонску структуру“.

„Ако хоћете те уставне промене и ако је то по вама политички легитимно, онда је легитимно да и ми кажемо да је БиХ за нас нежељено друштво, да никада нисмо преболели што сте нам срушили Југославију и што сте нас одвојили од Србије“, рекао је Додик.

Додик је оценио да је Босна и Херцеговина „у фази распадања“ и да „њој не може помоћи нико“.

„Ароганција босанских муслимана у политичком смислу је у тој мери изражена према Србима и Хрватима да нико озбиљан овде не верује у могућност опстанка БиХ из простог разлога што је акценат муслиманске политике у БиХ да се обрачуна са Хрватима, да нестану у политичком смислу, као конститутивни народ, и зато се предлаже ова прича о ,пропорционалности“, тврди Додик.

Упитан колико још може да траје тај процес поделе, Додик је рекао да то зависи од ситуације, као и да ће у случају БиХ то „мало дуже да траје“.

„Зависно од конституције, то може бити брже, а може спорије. Биљка, када се распада она то брже уради као органско тело. А ако је то политички монструм, као што је БиХ, онда то мало дуже траје“, рекао је Додик.

Извор: Блиц

Напиши коментар