Домаћа памет: Електрана на погон природних сила


Дејан Гојић (лево) демонстрира рад свог изума
Дејан Гојић (лево) демонстрира рад свог изума

Добитник Теслине награде Дејан Гојић демонстрирао свој изум у родном селу. Идеју о електрани која механичку енергију претвара у механички рад разрађивао 21 годину

Са два преносна точка, покретним клатнима, пар стабилних тегова, основном конструкцијом високом око три метра која све то носи, те опругом, диодом и кондензатором, пред публиком у дворани спортова у Дероњама прорадио је на неколико минута школски модел електране изумитеља Дејана Гојића (41). За овај свој изум Гојић је добио златну медаљу на овогодишњем Тесла фесту у Новом Саду, као за сјајну идеју коју треба још да усаврши.

Изумитељ објашњава да је реч о два компатибилна система: мултипликатору силе гравитације и електромултипликатору, који заједно чине електрану на погон природних сила, гравитације, центрифуге, осцилација и инерције.

– На бази тих сила може да се добије механичка енергија која се претвара у механички рад, односно у производњу електричне енергије – рекао је Гојић. Пола енергије у старту користи се из већ познатих извора спољашње енергије, а другу половину произведе „Дејанова електрана“ о којој је размишљао од детињства, а разрађивао је 21 годину. Када се покрене, у самом раду електрани је и даље потребна подршка око 40 процената „туђе“ енергије, а остало сама произведе, јер би по мишљењу стручњака са Факултета техничких наука без тога „успоравала свој рад и имала велике губитке енергије“.

– Видећемо како ће Дејан да прође са овом централом, јер је то јако компликовано да би ушло негде у производњу, а кад се ради занатски све је много скупље – каже Бранислав Савић, машински инжењер који је сам у Дероњама направио две ветрењаче „које вредно раде и заливају његов воћњак и башту“.

Богдан Станић из Удружења проналазача Војводине оценио је да ће Гојићев изум наћи примену у домаћинствима као „радна машина која штеди скупу енергију“.

– Рад нашег колеге треба да подстакне друге проналазаче да траже нове могућности за алтернативне изворе енергије јер је већина човечанства у енергетском дефициту – рекао је Станић.

Изумитељ и пољопривредник

Дејан Гојић, завршио је електротехничку школу и студирао три године електротехнику. Ради на сервисирању беле технике и обрађује 10 јутара земље.

Пре овога направио је иновације на свом пони бициклу са којим сада постиже брзине и до 50 километара на сат.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар