Звечан: Игуман чува манастир


Игуман Данило покушава да спасе манастир, задужбину краља Милутина
Игуман Данило покушава да спасе манастир, задужбину краља Милутина

Игуман Данило покушава да спасе манастир, задужбину краља Милутина. Кровна конструкција попустила, киша и влага нагризају зидове који се руше

Манастир Бањска крај Звечана је једна од најзначајнијих српских светиња, царска лавра Немањића, али данас има само једног монаха, игумана Данила, који је истовремено и једини чувар ове задужбине – гробне цркве краља Милутина. Млади Данило је био искушеник у манастиру Свети архангели код Призрена, који су 2004. албански екстремисти спалили до темеља.

Искушеника тад премештају у Бањску где се замонашује као први калуђер после 520 година, а у манастир убрзо стиже и повећа братија. Руководство над Милутиновом задужбином преузима Симеон Виловски и тврди да ће јој вратити стари сјај и мошти светог краља, које су ту почивале до Косовске битке. Истовремено у општини Звечан планирају да крај Милутинове задужбине изграде бањски центар и смештај за реке поклоника за коју су се надали да ће кренути ка Бањској, чим буде обновљена.

– Нажалост храм Светог Стефана је у очајном стању, кровна конструкција је попустила, киша и влага нагризају зидове који се обрушавају – каже игуман Данило. – Људи из Бањске помажу да се сачува шта се сачувати може, али светињи је неопходна помоћ стручњака. Она се од започетих а остављених радова само још брже руши.

Иако зуб времена и небрига нагризају манастир који је преживео многе паљевине, турске похаре и нововековне пљачкаше блага, игуман Данило каже да то није највећа опасност.

– Заборав је најстрашнија претња Бањској – каже усамљени монах. – Молим се сваки дан само да ова светиња не ишчили из памћења народа.

Ватра и вода

А Бањска је од Косовске битке до данас делила све трагедије свог народа и цркве, каже игуман Данило. – Овде су 1999. пред огњем склоњене ретке и драгоцене иконе из Призрена, укључујући чудотворну Богородицу Казанску из Саборне цркве, а иконостас и неколико икона из 19. века спасене су из уништене цркве у Вучитрну. Данас им не прети ватра већ вода која цури из рупа на крову и зидовима – каже игуман.

Игуман се, како каже, моли на горском вису међу остацима моћних средњовековних зидина гледајући на стари каравански друм преко „златне планине“ Рогозне. Он каже да је древна стаза данас један од ретких путева који још увек није запречио Кфор и којим се снабдева становништво северног Космета.

– Шест векова овај манастир је био у рушевинама, а народ га је и таквог упорно обилазио иако су сви могући завојевачи покушавали да га силом отерају. Сад је поново страшно време, али верујем да ће Срби једног дана поново доћи старим путем преко Рогозне – каже игуман Данило.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар