Како вас „шпијунира“ ваш смартфон


Осим што нарушава приватност корисника, сакривена је од њега и податке може слати без његовог одобрења
Осим што нарушава приватност корисника, сакривена је од њега и податке може слати без његовог одобрења

Скривена апликација на вашем смартфону може пратити све што радите – од сајтова које посећујете, садржаја текстуалних порука и многих других радњи.

Carrier IQ је апликација истоимене компаније основане 2005. године, а долази преинсталирана на уређајима компанија Самсунг, Нокиа, ХТЦ, BlackBerry i Apple, пише Business Insider. Њен софтвер се налази на преко 140 милиона телефона широм света.

У жижу јавности доспела је након што је Андроид програмер, Тревор Екхарт, открио Carrier IQ сакривен на неколико телефона.

У првом моменту мислило се да се ово односи само на Андроид уређаје и неколико BlackBerry i Symbian модела, а затим је Ајфон хакер, chpwn, објавио да постоји и на Афону од верзије и0С 3 па на даље.

Mashable пише да су једини Андроид уређаји без овог софтвера модели Галакси Нексус, Гугл Нексус један, Нексус С и Моторола Xоум, а у међувремену је стигло саопштење из Нокије која каже да се Carrier IQ софтвер никада није испоручивао на Нокиа уређајима.

Осим што нарушава приватност корисника, сакривена је од њега и податке може слати без његовог одобрења, главни проблем је што се ова апликација званично не може деинсталирати или угасити.

Из компаније Carrier IQ порекли су да шпијунирају кориснике и рекли да се њихова апликација користи од стране оператора у дијагностичке сврхе. Сличне изјаве стижу и од оператера.

Иако се апликација званично не може уклонити, корисници Андроид уређаја који роотују свој телефон то могу учинити, а портал LifeHacker доноси и упутство како то учинити.

Уколико сте то већ раније учинили и ваш Андроид смартфон покреће CyanogenMod, не морате бринути, CarrierIQ није инсталиран на вашем систему.

Они који користе иОС 5 уређај, могу угасити CarrierIQ тако што ће искључити „Diagnostics and Usage“ у подешавањима, на тај начин ће искључити и ову апликацију.

Извор: Б92 Технополис


Напиши коментар